Pad profita, ali VW zadovoljan rezultatom

VW je uspio ograničiti ekonomske posljedice skandala (EPA)

Poljuljana njemačka automobilska kompanija Volkswagen izrazila je danas zadovoljstvo poslovanjem u prvom kvartalu, uprkos padu prodaje i profita, navodeći da će ostati pri zacrtanim ciljevima za cijelu godinu.

Neto profit VW-a, pogođenog skandalom u vezi sa manipulacijama vrijednosti ispušnih plinova, pao je u periodu januar-mart za 20,1 posto na 2,31 milijardu eura u odnosu na isti period prošle godine, dok je prodaja pala za 3,4 posto na 50,96 milijardi eura, prenosi AFP.

Profit iz poslovanja je porastao za 3,4 posto na 3,44 milijarde eura, što znači da je operativna profitna marža porasla na 6,8 posto sa 6,3 posto.

Broj VW-ovih prodatih vozila širom svijeta je u tom periodu porastao za 0,8 posto, na 2,508 miliona jedinica.

“VW grupa je imala solidno poslovanje u prva tri mjeseca. U svjetlu brojnih izazova sa kojima smo trenutno suočeni, generalno smo zadovoljni početkom ove godine koja će bez sumnje biti izazovna”, izjavio je generalni direktor VW-a, Matthias Mueller.

Ograničene posljedice

VW je, kako je dodao, uspio ograničiti ekonomske posljedice skandala sa dizel automobilima i ostvariti dobre rezultate uprkos veoma teškim uslovima.

U svjetlu poslovanja u prvom kvartalu, VW je saopćio da “ostaje pri svojim ciljevima za čitavu godinu” i da očekuje “ukupan pad prodaje do pet posto”.

Operativna profitna marža bi, prema projekcijama kompanije, trebala biti između 5,5 i 6,5 posto.

Volkswagen je trenutno pogođen skandalom, nakon što je u septembru prošle godine priznao da je u 11 miliona dizel automobila instalirao softver za manipulisanje vrijednostima ispušnih plinova.

Izvor: Agencije