Volkswagen ulaže u ‘ubicu Ubera’

Investiranjem u Gett, VW želi ojačati lidersku poziciju (AP)

Njemački proizvođač automobila Volkswagen je objavio da će investirati 300 miliona dolara u izraelsku startup kompaniju Gett.

Gett, usluga slična drugim taksi aplikacijama kao što su Uber, Lyft i Didi Chuxing, djeluje u 60 gradova širom svijeta.

Za razliku od rivala, vozači Getta svoje klijente prevoze u taksijima i crnim vozilima.

Gett se uveliko koristi u gradovima kao što su Moskva i London, ali ne uspijeva dostići uspjeh Ubera i prodrijeti na američko tržište, gdje su do sada samo pristuni u New Yorku.

Jačanje liderske pozicije

Gett, često je u medijima nazvan “ubica Ubera”, zbog ponude luksuznijih automobila i nižih cijena, upravo je u New Yorku pokrenuo oštru kampanju protiv Ubera, s reklamnim plakatima na kojima naglašava nadmoć svojih usluga nad Uberovim i promotivnim vožnjama po znatno nižim cijenama.

Kako navodi sajt Fortune, ovom investicijom Volkswagen otvara vrata zajedničkoj saradnji s Gettom kroz uključivanje svojih vozila u posao, ili pružanje usluga preduzećima.

Iz Getta su naglasili da dugospekulirani samovozeći automobili trenutno nisu u planu.

“Sve je veća potražnja za vožnjom na zahtjev”, navodi u saopćenju suosnivač i izvršni direktor Getta Shahar Waiser.

Dalje navodi da Gett ovim putem Volkswagen grupaciji pruža tehnologiju za jačanje liderske pozicije i širenje na polje mobilne dostupnosti za svoje potrošače.

Konkurencija ne čeka

Volkswagen je samo je jedna u nizu velikih kompanija koje su pokazale veliko zanimanje za ovu industriju.

U januaru je General Motors najavio investiciju od 500 miliona dolara u još jednog konkurenta Ubera – Lyft, te je najavljena mogućnost korištenja GM-ovih samovozećih automobila u svrhu prevoza putnika u budućnosti.

S druge strane, tehnološki gigant Apple se okrenuo kineskom tržištu te je prošle sedmice najavio investiciju od milijardu dolara u kompaniju Didi Chuxing, koja je najpopularnija u tom dijelu svijeta.

Izvor: Agencije