Rastu prihodi svjetske farmaceutske industrije

Početkom ovog milenija, prihodi svjetske farmaceutske industrije kretali su se oko cifre od 390 milijardi američkih dolara, da bi do kraja 2014. ovaj iznos premašio brojku od hiljadu milijardi dolara.

Od ukupnog svjetskog tržišta, farmaceutska industrija gotovo 45 posto svojih prihoda zarađuje na tržištu SAD-a i Kanade. Jedna četvrtina prihoda generiše se na Evropskim tržištima.

Gotovo 10 posto prihoda ostvareno je na tržištu Japana, dok se na ostatak svijeta odnosi 20 posto globalnih prihoda.

Prema podacima svjetske zdravstvene organizacije, deset najvećih farmaceutskih kompanija, od kojih je šest u SAD-u, a četiri u Evropskoj uniji, posluju sa prosječnom profitnom maržom od 30 posto.

Farmaceutski divovi trenutno troše blizu jedne trećine prihoda na reklamiranje svojih proizvoda, dok se otprilike pola tog iznosa ulaže u nova istraživanja.

Raste broj skandala

Sudeći prema broju svjetskih skandala tokom posljednjih godina, utrka za profitom, navela je pojedine kompanije da u najmanju ruku, zaobiđu pravila i zakone kojim se reguliše ovo tržište.

Samo tokom 2009. i 2012. godine, najveća imena na ovom tržištu platila su više od deset milijardi dolara u sudskim nagodbama ili kaznama.

Rekord je postavljen sredinom 2012. godine, kada je britanska farmaceutska kompanija Glaxo-Smith-Kline, priznala krivicu u krivičnom sporu kojeg je američko tužilaštvo pokrenulo protiv kompanije, plativši tako rekordnu kaznu od tri milijarde dolara.

Izvor: Al Jazeera