‘Dan D’ za strateška preduzeća u Srbiji

Trideset prvog maja za za deset strateških preduzeća u Srbiji prestaje da važi zaštita od naplate potraživanja povjerilaca.

Nagomilani dugovi ovih firmi u većinski državnom vlasništvu procjenjuju se na milijardu i po eura.

Vlada traži rješenje, ali i Međunarodni monetarni fond. Vlasti tvrde da produženja roka neće biti, a firme će nastaviti sa radom.

Spas od bankrota i stečaja većina preduzeća pronašla je u unaprijed pripremljenim planovima reorganizacije ili UPPR-ovima.

Radnici Poljoprivredne korporacije Beograd očekivali su novog vlasnika za 70. rođendan, ali za najveću agrokompaniju u Srbiji nije bilo zainteresovanih.

Dug od 60 miliona eura

Osim podatka da se na javni poziv niko nije javio, o sudbini Poljoprivredne korporacije Beograd radnici nemaju više informacija.

Sindikati smatraju da ovo preduzeće treba da ostane u vlasništvu države.

“Mi znamo da se traži rešenje, vrlo je lako i naći rešenje. Zaposleni u Poljoprivrednoj korporaciji Beograd  to znaju. Šteta je što zaposleni u zadnjih pet godina … nisu imali predstavnike zaposlenih u upravi preduzeća, mnogo bi to bolje izgledalo”, kaže Nikola Lazić iz Nezavisnog sindikata PKB-a.

Dug PKB-a je 60 miliona eura. Kada ostanu bez zaštite države, povjerioci mogu da krenu u naplatu.

Na koji način će riješiti stari dug, Ministarstvo privrede i grad u čijem je PKB vlasništvu, još pregovaraju. Sindikati su, ipak, optimistični jer posljednjih godina, kažu, posluje vrlo odgovorno.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera