Honda povlači još 21 milion vozila

Japanska Honda je najveći kupac Takatinih zračnih jastuka (AP)

Japanski proizvođač automobila Honda povlači još 21 milion vozila zbog problema sa zračnim jastucima kompanije Takata.

“Pored 30 miliona vozila čije smo povlačenje već najavili, opozvat ćemo još 21 milion vozila širom svijeta”, izjavio je glasnogovornik kompanije, a prenosi AFP.

Kompanija je također saopćila da je njen neto profit u fiskalnoj godini završenoj u martu pao za trećinu, pošto je problem sa zračnim jastucima kompanije Takata uzrokovao povlačenje Hondinih vozila u svijetu.

Neto profit Honde je u fiskalnoj godini zaključno sa martom 2016, iznosio 344,5 milijardi jena (3,2 milijarde dolara), što je 32,4 posto niže u odnosu na dobit iz prethodne godine, navodi se u saopćenju kompanije.

Veliki kupac

Profit iz poslovanja je pao za 24,9 posto, na 503,4 milijarde jena (4,6 milijardi dolara), dok je godišnja prodaja porasla 9,6 posto, na 14.600 milijardi jena (133,7 milijardi dolara), prenosi Tanjug.

Japanska Honda je najveći kupac Takatinih zračnih jastuka, javlja AFP, dodajući da Takata nastoji da riješi problem koji je povezan sa 13 smrtnih slučajeva u svijetu i koji je također prouzrokovao povlačenje nekoliko desetina miliona vozila.

Američki regulator za sigurnost saobraćaja je naložio prošle sedmice Takati povlačenje između 35 i 40 miliona zračnih jastuka postavljenih u američkim automobilima radi njihove zamjene.

Izvor: Agencije