Švicarska: Plaćanje režijskih troškova bitcoinom

Švicarski gradić Zug smatra se centrom Crypto Valleyja (Reuters)
Švicarski gradić Zug smatra se centrom Crypto Valleyja (Reuters)

Od 1. jula 2016. godine u švicarskom gradiću Zugu bit će pokrenut pilot-projekt u okviru kojeg će građani moći režije i razne komunalne račune plaćati virtuelnom valutom – bitcoinom.

Taj gradić, s nešto manje od 30.000 stanovnika, važno je središte za kompanije koje se bave digitalnim finansijskim tehnologijama, pa stoga glasi i za centar takozvane Kripto doline, odnosno Crypto Valleyja.

Kako se u njihovom području razvijaju napredne finansijske usluge prilagođene 21. stoljeću, i lokalna je samouprava odlučila učiniti iskorak u tom smjeru.

Pravi test za bitcoin

Za početak transakcije će biti ograničene na 200 franaka, odnosno 180 eura, a krajem godine analiza će pokazati ima li smisla ostaviti taj način plaćanja aktivnim i u budućnosti.

Kako navodi portal Engadget, tehnologija korištenja bitcoina je sigurna i može znatno sniziti troškove transakcija, ali još se mora dokazati u ovoj vrsti upotrebe.

Izvor: Agencije


Povezane

Virtuelna valuta ponovno je u centru pažnje nakon objave jednog Australca da je on kreator bitcoina.Slučaj je nakon nekoliko dana zvanično završen, jer se glavni protagonist povukao iz priče.Ali, ostala je sumnja. Kao i pitanje zbog čega je i dalje nepoznato ko je izumio valutu čija se tržišna vrijednost procjenjuje na sedam milijardi dolara. 

Jačanje i slabljenje dolara i ostalih valuta, kao i  nesigurnost i previranja na globalnim tržištima, doveli su do ponovnog interesovanja investitora za virtuelnu valutu Bitcoin. Njena najveća prednost je sigurnost. Broj korisnika raste, a u trgovinu su se uključile čak i neke velike banke. Jedan Bitcoin trenutno vrijedi 416 dolara.

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO