Prihvaćena kineska ponuda za Željezaru Smederevo

Vlada Srbije prihvatila je ponudu kineske kompanije HBIS za privatizaciju Željezare Smederevo, a cijena je nešto veća od minimalne i iznosi 46 miliona eura, saznaje Al Jazeera.

Vladina radna grupa je u utorak u 11 sati otvorila ponudu sa kineskim partnerom i zaključeno je da je ona u skladu sa traženim uvjetima na tenderu, prenosi Tanjug.

Na javnom pozivu je tražen partner za smederevskog giganta, a početna cijena je iznosila 45,7 miliona eura.

U sindikatima Željezare potvrdili su da Kinezi žele da budu stopostotni vlasnici. Pored kupoprodajne cijene, kineska kompanija obavezala se da će investirati više od 100 miliona eura.

Sindikat kaže da su ispunjeni svi zahtjevi o prodaji koje je tražila Vlada Srbije, ali i pored toga odluku o prodaji Vlada će donijeti narednih dana.

Na javni poziv za privatizaciju Željezare Smederevo, koji je objavljen početkom marta, javila se samo kineska kompanija HBIS.

Ministar privrede Željko Sertić je ranije rekao da očekuje da, ako sve bude po planu, ugovor o privatizaciji smederevske čeličane, bude potpisan u aprilu.

Ispravna ponuda

On je kazao da je ponuda kineske kompanije HBIS za prodaju Željezare ispravna, i da minimalna cijena po kojoj može biti kupljena ne može da bude manja od 45,7 miliona eura.

HBIS je kompanija koja je zvanično druga u svijetu u proizvodnji čelika.

Smederevska željezara je pod imenom Sartid prodata 2003. američkom US Steelu za 23 miliona dolara i do početka 2012. je bila veliki izvoznik i obuhvatala do 13 posto ukupnog izvoza Srbije.

Vlada Srbije je u januaru 2012. godine otkupila Željezaru Smederevo od američkog US Steela za simboličan jedan dolar.

Prvi tender za prodaju Željezare raspisan je aprila 2012. godine, i on je bio neuspješan, jer nije stigla nijedna obavezujuća ponuda.

Drugi je raspisan u decembru 2014. i nakon neuspješnih pregovora sa američkim Esmarkom na tenderu za upravljanje Željezarom je pobijedio HPK Inženjering, koji je u aprilu 2015. preuzeo upravljanje Željezarom na čelu sa Peterom Kamarašom i Johnom Goodishem.

U Željezari je zaposleno gotovo 5.000 radnika.

Izvor: Al Jazeera i agencije