Prihodi Applea pali prvi put nakon 13 godina

Eksperti navode da bi se Appleove finansije mogle stabilizirati nakon predstavljanja iPhonea 7 (Reuters)

Prihodi Applea u proteklom tromjesečju pali su 13 posto na godišnjem nivou, na 50,6 milijardi dolara, što je prvi pad prihoda tog tehnološkog diva u 13 godina, a posljedica je pada prodaje iPhonea, prenosi Reuters.

Rast prihoda se kratkoročno ne očekuje zbog konkurencije.

Vodstvo firme očekuje da će prihodi u narednom periodu još pasti, a Apple sada u jednom kvartalu zaradi 10,5 milijardi dolara.

Eksperti tvrde da se Apple nakon dugo vremena nalazi u defanzivi, a da je posebno kritično u Kini, Appleovom drugom najvažnijem tržištu nakon Sjedinjenih Američkih Država.

Novi iPhone 7

Navode da bi se Appleove finansije mogle stabilizirati nakon predstavljanja iPhonea 7, ali smatraju da firma i tu mora biti oprezna.

Zapadni mediji prvi put su dobili dozvolu da uđu i fotografiraju tajnu fabriku Pegatron Corp, koju koristi Apple za proizvodnju iPhonea u Šangaju, nakon što su se pojavile tvrdnje da se radnici iskorištavaju.

Fabrika veličine 90 nogometnih terena, zapošljava više od 50.000 radnika i mnogo se ulaže u njenu tajnost, kako ne bi procurile povjerljive informacije o tehnološkim inovacijama.

Organizacije za ljudska prava u Kini često su upozoravale da se zaposlenici tjeraju na prekovremeni rad kako bi sve obavili u roku.

Izvor: Agencije