Počela izgradnja prve IKEA robne kuće u Beogradu

Radovi na izgradnji prve IKEA robne kuće u Beogradu, koja bi trebala biti otvorena najkasnije do ljeta naredne godine, zvanično su danas počeli, a kamen temeljac postavili su premijer Srbije Aleksandar Vučić, potpredsjednica Vlade Zorana Mihajlović, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i generalni direktor kompanije IKEA za jugoistočnu Evropu Stefan Vanoverbeke.

Vučić je poručio kako je danas dobar dan za Srbiju i kako je zadovoljan što se ova država uvrstila u klub 47 zemalja u kojima IKEA ima svoje robne kuće.

„IKEA je siguran znak bolje i uspešnije budućnosti Srbije“, rekao je Vučić, najavljujući da Beograd neće biti jedino mjesto gdje će građani moći kupovati njihov nameštaj, budući kako će biti više robnih kuća švedske kompanije, a naredna će biti u okolini Niša.

Najavio je kako će prvo što će kupiti u robnoj kući IKEA biti oklagija i daska za sječenje mesa, jer su to proizvodi koji će se izrađivati u Ćupriji.

Mihajlović je poručila kako je polaganje kamena temeljca pokazatelj da je Srbija dobro mjesto za ulaganje, ukazujući na veliki gubitak što ta kompanija nije ranije došla u Srbiju.

„Nema investitora koga smo duže čekali. Prethodnih devet godina mnogi političari i vlade su pričali o IKEA-i, ali ova Vlada je uspela da je dovede“, istakla je i podsjetila kako će u prvoj robnoj kući u Srbiji posao dobiti 300 ljudi.

I gradonačelnik Beograda je napomenuo kako Srbija čeka švedsku kompaniju decenijama, da je njen dolazak u ovu državu simbol boljeg Beograda i Srbije, te da to predstavlja dokaz da se, kada se zajednički radi, sve prepreke i problemi mogu prevazići.

Mali za april najavljuje još nekoliko projekata u Beogradu, vrijednih 350 miliona eura, a koji će otvoriti novih 5.000 radnih mjesta, poručujući kako gradska i republička vlast nikada neće odustati od politike dovođenja novih investicija i otvaranja radnih mjesta.

Pet objekata u Srbiji

Generalni direktor IKEA-e za jugoistočnu Evropu Vanoverbeke napomenuo je kako je švedska kompanija prisutna u 47 država u kojima ima 775 robnih kuća i gdje zapošljava više od 170.000 ljudi. Najavio je plan da do 2025. godine otvori ukupno 13 robnih kuća u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji i Rumuniji.

„U ovu robnu kuću uložili smo oko 70 miliona eura i to je samo početak investicionog ciklusa u Srbiji“, poručio je Vanoverbeke, dodajući kako je plan te kompanije i proširenje baze dobavljača u Srbiji.

Bit će, kako objašnjava, otvoreno 300 direktnih radnih mjesta, ali i još mnogo posrednih radnih mjesta.

Prva robna kuća švedskog proizvođača namještaja bit će izgrađena kod rampe Bubanj Potoka i prostirat će se na više od 30.000 kvadrata, a objekat će se nalaziti na 15-ak kilometara od centra Beograda i trebao bi biti završen najkasnije do ljeta naredne godine.

U Srbiji IKEA planira izgraditi ukupno pet robnih kuća, od čega dvije u Beogradu, po jednu u Novom Sadu i Nišu i jednu u centralnoj Srbiji.

Švedska kompanija se bavi proizvodnjom ekonomičnog i moderno dizajniranog namještaja, trenutno ima samo jednog dobavljača iz Srbije, a to je firma iz Ćuprije koja proizvodi oklagije i daske za sječenje.

Izvor: Al Jazeera i agencije