Američke banke – izazov za Evropu

Pet najvećih američkih banaka nije usvojilo pravila koja im je naredio Kongres nakon finansijske krize 2008. godine. Regulativa je trebala štititi širu ekonomiju ukoliko neka od banaka doživi krah.

Regulatori kažu da JP Morgan Chase nema kredibilan plan zaštite poreskih obveznika i ekonomije ukoliko bankrotira. Nema ga ni Bank of America. Ukupno, pet američkih banaka nije provelo preporuke Kongresa.

“Ovdje se ne radi o jačanju povjerenja u bankarski sektor. Iako ove banke imaju sjedište u SAD-u, njihovi problemi bi mogli predstavljati ogroman izazov za Veliku Britaniju, Japan i kontinentalnu Evropu, jer su one izuzetno međunarodno aktivne. Stoga moraju ustanoviti precizan plan saniranja štete kako njihove gubitke ne bi plaćali poreski obveznici“, rekla je Mayra Rodriguez, finansijska konsultantkinja.

Mjere nakon recesije

„Neki bi rekli da rezultati istrage Federalnih rezervi i Federalne korporacije za osiguranje depozita podržavaju argument da su ove banke prevelike da bi propale. I samim tim odgovornost američkih poreskih obveznika. Banke poručuju da prilagođavaju planove zahtjevima“, javlja reporterka Al Jazeere Kristen Saloomey.

Zahtjeve je usvojio Kongres nakon bankrota Lehman Brothersa iz 2008, koji je globalnu ekonomiju uvukao u recesiju.

Finansijska pomoć države bankama i dalje smeta mnogim američkim glasačima, naročito pristalicama predsjedničkog kandidata demokrata Bernieja Sandersa, koji je pozvao na prestanak podrške bankarskom sektoru.

Istovremeno, Hillary Clinton bi takav scenario odabrala ukoliko se banke ne povinuju zahtjevima Kongresa. Rok da to urade je 1. oktobar.

Izvor: Al Jazeera