Kabine za Caterpillar i John Deere iz Krupe

Dobar primjer stranih ulaganja u Bosni i Hercegovini dala je talijanska grupacija SIAK. Prije 10 godina kupila je kompaniju Krupa kabine, nakon čega su iz Bosanske Krupe u svijet krenuli dijelovi za velike svjetske brendove, kao što su Caterpillar ili John Deere.

Za uobičajenog radnog dana u Krupi šleperi u krugu utovare do 60 kabina za radne strojeve. Tu je evropsko sjedište italijanske SIAK grupacije za zavarivanje.

“Caterpillar je tu prvi, jer je na svjetskom nivou najveći proizvođač građevinske mehanizacije. Što se tiče traktorske kabine, tu radimo za John Deere. To su ti svjetski brendovi”, objašnjava Damijan Segulin, direktor Krupa kabina.

Sve rade za izvoz

Ti svjetski brendovi traže preciznost u poslu. Kontrole su rigorozne. Provjerava se svaki var. Periodično, sve se mjeri kompjuterskom 3D tehnologijom. Radnici znaju kako grešaka ne smije biti.

“Kabina Caterpillar, završna faza. Montaža, tu je do mene kontrola, koja izvršava preglede”, priča radnik Amel Bešić.

Povećavanje proizvodnje na 17 linija cilj je menadžmenta. Za zaokruživanje proizvodnje, pravljenje gotove kabine, koja se sada farba u Italiji te montira u Sloveniji, trebaju velika ulaganja, što nije u planu.

“Prošle godine je 206 radnika proizvelo 11.500 kabina. U potpunosti za izvoz, za radne strojeve u poljoprivredi i građevinarstvu”, javio je Al Jazeerin reporter Boris Gagić.

Iako se u Bosni i Hercegovini obavlja primarni metalski posao, analitičari kažu da i od toga ima koristi.

“Sigurno je da je dobro kada god velike kompanije dođu u Bosnu i Hercegovinu i pokrenu neki dio posla za njihov sistem. Postajemo karika za koncept rada tih sistema”, navodi ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Uskoro poslovi za Mazdu

Takvih sistema i investitora u Krupi bi još željeli vidjeti, kako bi smanjili debalans između 4.500 nezaposlenih i 3.500 zaposlenih. Vjeruju kako im certifikat o lokalnoj zajednici s povoljnim poslovnim okruženjem može pomoći.

“Sutra, kada neko iz Evrope bude želio investirati u Bosnu i Hercegovinu, on će pogledati koje općine imaju povoljno poslovno okruženje, odnosno one koje su prepoznate da brzo završavaju papire za svoje investitore. Jedni od njih smo i mi”, ukazuje Armin Halitović, načelnik Bosanske Krupe.

Za sada ozbiljniji investitori dolaze iz metalske grane industrije. Najavljuju i da će u Krupi, osim kabina za radne strojeve, uskoro raditi reklamne metalne ploče za evropski ogranak Mazde.

Izvor: Al Jazeera