EU odobrio ulazak plinovoda TAP

TAP će se povezati s Transanadolijskim plinovodom na tursko-grčkoj granici (Reuters)
TAP će se povezati s Transanadolijskim plinovodom na tursko-grčkoj granici (Reuters)

Evropska komisija odobrila je ugovor potpisan između grčke Vlade i Transjadranskog plinovoda (TAP), čime je dozvoljen ulazak novog plinovoda u Evropu, navodi se na zvaničnoj internetskoj stranici EK-a.

“Komisija je zaključila da je ugovor između grčkih vlasti i Transjadranskog plinovoda u skladu s evropskim propisima o državnoj pomoći”, navodi se u zvaničnom saopćenju EK-a.

Ugovorom je propisano kako će se izgraditi i upravljati plinovodom TAP, čija će gradnja početi sredinom ove godine, i definiraju se obaveze svih strana uključenih u ovaj projekat, prenosi agencija Tanjug.

Ugovorom je, također, predviđen poseban poreski režim za TAP na period od 25 godina od početka rada.

Plin iz Azerbejdžana 

Ovaj projekat će, kako je saopćila EK, poboljšati sigurnost i diverzitet evropskih energetskih zaliha, bez nepotrebnog narušavanja konkurencije na jedinstvenom tržištu.

Plinovod TAP bi trebaotransportirati prirodni plin iz nalazišta Šah Deniz u Azerbejdžanu do Evrope.

U dužini od 870 kilpometara, TAP će se povezati s Transanadolijskim plinovodom (TANAP) na tursko-grčkoj granici, a planirano je da ide od grčke granice preko Albanije do Italije ispod Jadranskog mora.

“Odobravanje ugovora o TAP-u je važan korak ka završetku projekta Južni gasni koridor”, izjavio je potpredsjednik EK-a zadužen za Energetsku uniju, Maroš Šefčovič.

Izvor: Agencije


Povezane

Memorandum o saradnji za gradnju Transjadranskog plinovoda koji će jugoistok Evrope opskrbljivati plinom iz područja Kaspijskog jezera, potpisan je u glavnom gradu Azerbajdžana, Bakuu.  Projekt je vrijedan 25 i pol milijardi eura, i spada u najvažnije energetske projekte u Evropi. 

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO