Brazilska ekonomija doživjela krah

Brazilska ekonomija doživjela je strmoglav pad BDP-a od gotovo četiri posto, što je najgori rezultat još od 1990. godine.

Ekonomisti tvrde da je zemlja uronila u stagnaciju, kombinaciju recesije i visoke inflacije.

Nezaposlenost raste, a plate se smanjuju. No, loši rezultati nisu posljedica samo globalnog usporavanja, već i domaćih problema.

Učiteljica Angelica Machado svoju djecu podučava kod kuće. Zbog štrajka učitelja, škole u Cabo Friju zatvorene su od decembra prošle godine. Plata nemaju jer je lokalna vlada škole ostavila na cjedilu.

“U školama nismo imali ni knjige ni sveske. Čak ni osnovne proizvode za čišćenje, toalet-papir. Bili smo primorani racionalizirati i vodu za piće jer općina nije plaćala kompaniju koja nam je dostavlja. Našli smo se u vrlo kompliciranoj situaciji”, kaže Angelica.

Smanjenje budžeta

Sada 40.000 učenika ne ide u škole, no to nisu jedine javne institucije koje su zatvorene. Zaključana su i vrata zdravstvenih ustanova, a zbog neplaćanja stoje i mnogi započeti javni radovi.

Lokalna vlada tvrdi da nije imala drugog izbora nego da skreše budžet.

“Cabo Frio jedan je od mnogih gradova koji prima naknadu od naftne industrije… jer nedaleko odavde nalaze se naftna polja. Od 1999. godine grad je zaradio milijarde dolara, no prošle godine državni prihodi od nafte pali su za 35 posto”, izvještava Marga Ortigas, reporterka Al Jazeere.

I ekonomski i politički, Brazil se godinama oslanjao na državnu kompaniju Petrobras – jednog od najvećih naftnih giganata u svijetu.

Ovisnost o nafti

No posljednjih godina, povjerenje u Petrobras i samu vladu je poljuljano, zbog korupcijskih skandala, koji uključuju nekoliko visokopozicioniranih političara.

Kongres sada raspravlja treba li stranim kompanijama otvoriti vrata brazilske naftne industrije.

“Otvaranje strateškog sektora poput naftnog nije veoma popularno. Mi smatramo da je to naša nafta te da će nas stranci pokrasti. To je pitanje naše kulture”, kaže Daniel Sousa, ekonomist.

Ekonomisti smatraju da ono što se treba promijeniti jeste teška ovisnost države o naftnoj industriji. Brazil mora diverzificirati svoju ekonomiju, a političari naučiti bolje upravljati novcem poreskih obveznika.

Jer obrazovanje i zdravstvo ne bi trebali plaćati cijenu.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Brazilska ekonomija doživjela je strmoglav pad BDP-a od gotovo 4 posto.To je najgori rezultat još od 1990. godine.Ekonomsiti tvrde da je zemlja uronila u stagnaciju, kombinaciju recesije i visoke inflacije.Nezaposlenost raste, a plate se smanjuju.Ali, loši rezultati nisu posljedica samo globalnog usporavanja, već i domaćih problema.  

Brazilske vlasti suočene su s velikim korupcijskim skandalom. Predsjednik Donjeg doma brazilskog Kongresa optužen je za primanje mita za dodjelu velikih graditeljskih ugovora. Ti navodi dodatno su pojačali zahtjeve da se podigne optužnica i protiv predsjednice Brazila.

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO