Osam mljekara iz BiH će izvoziti u EU

Ministar Mirko Šarović je naglasio da je rezultat ovog napretka zajednički rad svih nadležnih institucija (Al Jazeera)

Inspekcijski tim Direkcije za zdravlje i hranu Evropske komisije u petak je završio posjetu Bosni i Hercegovini, a na osnovu preliminarnih rezultata, najviše razloga za zadovoljstvo imaju poljoprivredni proizvođači, jer je izvještaj pozitivan.

“Nakon preliminarnih rezultata inspekcije, konstatovano je da je Bosna i Hercegovina značajno napredovala u odnosu na 2014. godinu, a najvažnija vijest je ta što će Bosna i Hercegovina i dalje nastaviti izvoziti mlijeko u Evropsku uniju. Značajan pomak je napravljen kada je u pitanju kvalitet sirovog mlijeka, ali i kada je riječ o nivou kontrole veterinarskih inspektora”, kazao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović.

On je naglasio da je rezultat ovog napretka zajednički rad svih nadležnih institucija u prethodnom periodu, i to na svim nivoima vlasti, prenose agencije.

Još četiri mljekare

“Bosna i Hercegovina više nema samo četiri mljekare koje će izvoziti mlijeko u EU, već osam mljekara, jer su u međuvremenu četiri nove dobile EU broj. Od jula 2014. godine dozvole za izvoz mlijeka u EU izdaje Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine. Uvjeren sam da ćemo za mjesec dana imati barem još jednu mljekaru koja će dobiti tu dozvolu”, rekao je Šarović.

Mljekare koje su u međuvremenu dobile dozvolu za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EU su Eko sir Puđa iz Livna, Euro Food iz Sarajeva, Poljorad iz Travnika i Mliječna industrija 99 iz Gradačca.

Pored tih mljekara, prethodno su dozvolu za izvoz dobile mljekare Meggle iz Bihaća, Mljekara Livno, Mlijekoprodukt iz Kozarske/Bosanske Dubice i Milkos iz Sarajeva.

Napredak je potrebno ostvariti i u komandnom lancu, ali i u zakonodavstvu.

Kada je riječ o zadacima u narednom periodu, Ured za veterinarstvo i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa fokusirat će se na ispunjenje uslova za izvoz mesa peradi i konzumnih jaja.

Izvoz mesa i peradi

“Kada je u pitanju izvoz mesa peradi, mi već imamo akcioni plan, koji je odobren od EK-a, zbog čega smatram da ćemo i ovaj posao uspješno privesti kraju”, kazao je Šarović.

Direktor Ureda za veterinarstvo Ljubomir Kalaba istakao je da su inspektori EK-a predstavili preliminarni izvještaj, a u narednih 20 dana dužni su dostaviti potpuni izvještaj, na osnovu kojeg će se detaljnije moći izjasniti i nadležne bh. institucije.

“Kada dobijemo konačan izvještaj, napravit ćemo akcioni plan za otklanjanje nedostataka koji su sada ustanovljeni. Ipak, ono što je u ovom trenutku važno jeste da je Bosna i Hercegovina ostala na listi zemalja koje mogu izvoziti mlijeko u zemlje EU i da je ostvaren značajan napredak”, zaključio je Kalaba.

Izvor: Agencije