Kina uvodi ekonomske reforme

Tranzicija je dobra za Kinu i za svijet, poručila je direktorica MMF-a (EPA)

Kineska ekonomija pokazuje znakove oporavka, poručuju glavni ekonomski stratezi te zemlje.

Na Razvojnom forumu koji se ovaj vikend održava u Pekingu glavni im je zadatak uvjeriti finansijska tržišta i najvažnije trgovinske partnere kako se uspijevaju nositi s usporavanjem nacionalne ekonomije.

Osim rasta BDP-a, koji je za ovu godinu projiciran na donedavno nezamislivih 6,5 posto, zabrinutost izazivaju i pad industrijske proizvodnje, nestabilno tržište dionica te gubitak vrijednosti nacionalne valute.

Kineski dužnosnici razumiju globalnu zabrinutost i odlučni su u provođenju strukturnih reformi.

Zamjenik kineskog premijera Zhan Gaoli je rekao: “Svi su zabrinuti zbog nedavnih kolebanja na našem tržištu dionica. To je razumljivo. Međutim, sve dok ne postoje rizici za finansijski ili poslovni sektor, ne očekujem nikakve značajnije probleme u kineskoj ekonomiji”.

Očekivani problemi

Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde je naglasila da je tranzicija dobra za sve, ali upozorila da se mogu očekivati određeni problemi.

“Tranzicija je dobra za Kinu i za svijet. Ali kao i u bilo kojem reformskom procesu, bit će sporadičnih problema na tom putu. To je očekivano, jer je potreban delikatan balans između namjernog usporavanja ekonomskog rasta i reformi koje se trebaju ubrzati”, ocijenila je Lagarde.

Govoreći na forumu, kineski ministar finansija Lou Jiwei poručio je da ih ne brine nedavno smanjivanje kreditnog rejtinga sa stabilnog na negativan.

“Agencija za procjenu kreditnog rejtinga stavila je negativne izglede za kineski državni dug. Međutim, nisam primijetio nikakve promjene na tržištu zbog toga. Tečaj nacionalne valute nije pao, nego je čak porastao. Ni na međunarodnim tržištima nije bilo nikakvih negativnih pomaka ili poteza. Ne zamaram se baš time. Kreditni rejting Grčke bio je bolji od kineskog, čak i kad je duboko zaronila u probleme. Tako da ne bih više o tome”, rekao je on.

Izvor: Al Jazeera