Grčki biznismeni posao sele u Bugarsku

Ekonomska kriza u Grčkoj, a manji porezi u Bugarskoj, sve više Grka navode da posao i kompanije sele u susjednu Bugarsku.

Oživjela je i trgovina pa Grci kod susjeda spajaju turizam i shopping.

Grčke masline iz Bugarske stižu s plantaža u Grčkoj, ali se pakiraju i pune u bugarskom gradu Blagoevgradu, na jugozapadu te zemlje.

Uglavnom su žene na pokretnoj traci tvornice Olimpus 99. Svaku maslinu ručno pune paprikom.

Radnici kažu da su zadovoljni jer im je plaća redovita, a uvjeti rada dobri. Zarađuju od 300 do 450 eura mjesečno.

“Zadovoljni smo. Grci su dobri ljudi. Novac isplaćuju svakog mjeseca redovno, bez ikakvih kašnjenja. S obzirom da sam ovdje godinama znači da sam zadovoljan, posebno u odnosu  na činjenicu da je kriza u Bugarskoj”, kaže Krasimir, jedan od radnika.

‘Grčka jede vlastitu djecu’

Vlasnik tvornice, Grk Joanis Kozas, biznis je preselio u Bugarsku iz, kako kaže, čisto ekonomskih razloga i nije jedini.

“U Grčkoj je proizvodnja bila vrlo skupa i imali smo mnogo problema koje stvara sama država, a to su spore procedure. Dolazimo ovdje zato što je niži porez. Troškovi proizvodnje su također znatno manji i lakši je plasman naših proizvoda jer nemamo konkurenciju. Lakše je ovdje i zato investitori dolaze”, objašnjava Kozas.

Zadovoljan je i kaže da o povratku u rodnu zemlju i ne razmišlja.

“U Grčkoj imamo poslovicu. Grčka jede vlastitu djecu. Ja sam Grk, rođen sam kao Grk i tako ću i umrijeti, ali ne razmišljam o povratku”.

Nakon biznismena koji su se preselili u Bugarsku, iz Grčke stižu i turisti.

“Turisti iz Grčke uglavnom vikendom u velikom broju dolaze u bugarski gradić Petrič, zbog njih je puno natpisa na radnjama i na grčkom i na bugarskom jeziku”, izvještava reporter Al Jazeere Zoran Kosanović.

U lokalnoj samoupravi u Petriču zadovoljni su posjetama iz susjedstva. Turizam ovdje postaje ozbiljan posao.

“Svi su, ne samo grčki turisti, dobrodošli u našu zemlju. Svakako da je to dobra pretpostavka za ekonomski razvoj općine i regije”, kaže Svetla Danailova iz općine Petrič.

Niži porezi, veća zarada

Jorgos je grčki novinar i u Bugarsku je došao turistički, ali i u kupovinu.

“Jeftino je, jeftinije u odnosu na Grčku. Lijepo je što putovanje i kupovinu možemo spojiti kada imamo nekoliko slobodnih dana”, kaže Jorgos.

Ima i objašnjenje za selidbu grčkog kapitala u Bugarsku. Kaže da je računica jasna – zbog nižih poreza zarada je veća.

“U Grčkoj na jedan uloženi euro, zarada je 15 do 20 eurocenti. U Bugarskoj, ukoliko nešto prodate za jedan euro, zarada je 80 eurocenti. Zato zapravo morate doći ovdje. Neki biznismeni su to shvatili i već su tu, dok drugi još nisu”.

Isplativost poslovanja u Bugarskoj shvatilo je blizu 12.000 Grka koji su posljednjih nekoliko godina otvorili tvrtke u toj zemlji.

Samo u gradiću Petrič, koji je od Soluna udaljen 120 kilometara, posluje više od 100 grčkih kompanija.

Izvor: Al Jazeera