BiH: Najviše korupcije u javnim nabavkama

Prema izvještaju Transparency Internationala, Bosna i Hercegovina je po stupnju percepcije korupcije najgore rangirana zemlja regije nakon Kosova.

Istovremeno se na svim sudovima u Bosni i Hercegovini jedan posto ukupnog broja postupaka odnosi na korupcijske slučajeve.

Nepovjerenje u pravosudni sustav razlog je zašto je sakriven indentitet našeg sugovornika iz Banje Luke, koji tvrdi da posjeduje detaljne informacije o tome kako se tenderi namještaju te navodi i primjer tendera koji je u tijeku, a čiji se pobjednik, kako tvrdi, već zna.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) oštro negiraju navode o namještenom tenderu i tvrde da se sve procedure javnih nabavki rade transparentno i po zakonu, što su potvrdili i dosadašnji izvještaji državne revizije.

Milijarda eura 

“Ovaj predmetni tender otvorit će se 29.3. Sama procedura otvaranja će biti javna i transparentna kao i sve do sada. Ne želimo bilo šta prejudicirati, sačekat ćemo da se i ovaj tender okonča. Vjerujem da ćemo i ovog puta u skladu sa zakonom izabrati najpovoljniju ponudu”, kaže Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO-a.

Centri civilnih inicijativa (CCI) već duži niz godina ukazuju na društvene probleme u Bosni i Hercegovini.

Problemi su to, prema riječima Adisa Arapovića iz Centara civilnih inicijativa, u velikoj mjeri uzrokovani slabim zakonodavstvom te složenom državnom strukturom, čime se stvara idealna podloga za širenje korupcije.

“Na pitanje gdje je ona najprisutnija, istraživanja i domaća i strana, ali i svakodnevna percepcija građana, ustvari govore da najviše korupcije ima tamo gdje ima najviše moći, odnosno gdje ima najviše novca. Da prevedem u jednostavniji jezik, najviše korupcije ima u javnim nabavkama oko kojih se u Bosni i Hercegovini godišnje vrti približno milijarda eura”, kaže Arapović.

Prema podacima CCI-ja, od milijarde eura, blizu dvije trećine odnosi se na vrijednost tendera koji se biraju kroz postupak javnog nadmetanja, dok se gotovo jedna trećina, prema neslužbenim procjenama, odnosi na postupke konkurentskih zahtjeva, izravne pogodbe i slično, koji nemaju istu razinu transparentnosti.

Konstantni nazadak države

I kada se u obzir uzmu svi proračuni različitih državnih razina, dolazi se do zaključka da se na javne nabavke potroši šestina novca poreznih obveznika, izvještava reporter Al Jazeere Emir Nuhanović.

Transparency International (TI) je jedna od agencija koja prati stanje korupcije u BiH, a njihov posljednji izvještaj pokazao je da ta država u borbi protiv korupcije konstantno nazaduje.

“Naš zaključak zapravo govori o tome da u BiH ne postoji stvarna volja za borbu protiv korupcije i da tu negdje treba tražiti uzroke takvog stanja”, kaže Srđan Blagovčanin, voditelj TI-a za BiH.

Inače, procesuiranje korupcije u Bosni i Hercegovini neproporcionalno je sa službenim izvještajima o percepciji korupcije.

Pa tako prema istraživanju Visokog sudskog vijeća, na svim sudovima u Bosni i Hercegovini, od najviših do najnižih, jedan posto od svih postupaka odnosi se na one vezane za korupciju i gospodarski kriminal.

Detaljnije informacije o korupciji u Bosni i Hercegovini pogledajte u specijalnom izdanju magazina Al Jazeera Business, koji se emitira večeras u 21:30. 

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO