Kuba ukida porez na dolarske transakcije

Rodriguez je poručio SAD-u da bi u trebalo u potpunosti ukinuti blokadu (EPA)

Kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez izjavio je da će ta zemlja ukinuti 10-procentni porez na dolarske gotovinske transakcije kao odgovor na ovosedmičnu odluku Washingtona da ublaži stroga novčana ograničenja, ali tek nakon provjere nove slobodne trgovine u američkoj valuti.

“Narednih dana ćemo pokušati izvršiti transfere u dolarima sa bankama u trećim zemljama, kao i sa onima u SAD-u, kako bismo provjerili da se takve transakcije mogu obaviti”, rekao je Rodriguez na konferenciji za novinare, prenosi Reuters.

Britanska agencija dodaje da je Kuba ovim napravila jedan od rijetkih gestova reciprociteta prema SAD-u, tri dana prije historijske posjete američkog predsjednika Baracka Obame karipskom ostrvu, ali da je “maslinovu grančicu” uvila u “bodljikavu” retoriku zbog višedecenijskih američkih ekonomskih sankcija prema Havani.

Da bi se lagodno poslovalo s Kubom, dodao je Rodriguez, “banke moraju da znaju da li ova mjera znači da će se u skoroj budućnosti završiti finansijski progon Kube”.

Olabavljen režim sankcija

Ranije ove sedmice, Bijela kuća je ublažila režim sankcija koji datira iz 1960. godine i olabavila ograničenja u oblastima trgovine i turizma. Washington je naveo da će dozvoliti bankama u SAD-u da obrađuju dolarske transakcije za Kubu dok god ni kupac ni prodavač nisu američki subjekti.

Rodriguez je rekao da bi Obama mogao ponuditi mnogo više ekonomskih olakšica Kubi bez obraćanja Kongresu, koji, kako zaključuje Reuters, ipak mora da odobri bilo kakvo ukidanje trgovinskog embarga nametnutog Kubi tri godine nakon što su ustanici Fidel Castra svrgnuli proameričke vlasti u Havani 1959.

“Ako želite osnažiti kubanski narod, ukinite blokadu”, poručuje Rodriguez SAD-u, a prenosi britanska agencija.

Izvor: Agencije