Upitna sudbina Banke Srpske

Agencija za bankarstvo Republike Srpske odbija odgovornost za štetu koju dijelom plaća cijela bankarska zajednica. Propala je Bobar banka, upitna je sudbina Banke Srpske, a i treća, Pavlović banka je pod lupom.

Serija bankarskih problema nije uzdrmala bankarski sektor u BiH, ali šalje lošu poruku, upozoravaju bankari.

U Agenciji za osiguranje depozita BiH vrše se stalne analize. Upravo su isplatili većinu osiguranih uloga do 25 hiljada eura u propaloj Bobar banci iz Bijeljine.

„Znači od prekjučer je podatak da je isplaćeno negdje oko 85 miliona i 300 hiljada maraka“, rekao je Josip Nevjestić iz Agencije za osiguranje depozita BiH.

Najveći dio isplaćenih sredstava Agencija je uspjela vratiti prodajom imovine Bobar banke i naplatom njenih potraživanja. Ali, sada je upitna sudbina još jedne, Banke Srpske, pa se opet prave kalkulacije.

„Ukoliko bi došlo do tog scenarija obaveza Agencije za osiguranje depozita iznosila bi 55 miliona KM“, kazao je Josip Nevjestić.

Uspješno pokrivanje krize

Agencija za osiguranje depozita uspješno pokriva trenutne krize, ali ne bi bilo dobro da se serija bankarskih problema nastavi.

U Udruženju banaka BiH pažljivo prate situaciju. Sve banke u BiH izdvajaju sredstva za osiguranje depozita. Fond je na državnom nivou, a regulatori bankarskog sektora su enitetski. Potrebna je, smatraju, bolja harmonizacija i usklađenost.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera
 


Povezane

Bivša ministrica finansija u Vladi bh. entiteta RS Svetlana Cenić tvrdi da zloupotrebe u Balkan Investment Banci, sadašanjoj Banci Srpske, koja je bila povezana sa Fabrikom glinice Birač u Zvorniku, traju više od 10 godina. Ukupna šteta iznosi gotovo milijardu eura, tvrdi Cenić i upozorava da su za ova dešavanja znali i vlast i sadašnja opozicija u Republici […]

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO