Prodor američkih naftaša u Meksiko

Gulf Mexico želi kontrolisati 25 posto meksičkog tržišta goriva (AP)

Gulf Oil iz Sjedinjenih Američkih Država ove godine će ući u historiju kao prva strana naftna kompanija koja može prodavati gorivo u Meksiku.

Time će biti srušen monopol na meksičkom tržištu nafte koji traje duže od 75 godina. Vlada je u februaru najavila da će provesti energetsku reformu prema kojoj će biti omogućeno izdavanje dozvola stranim kompanijama da prodaju gorivo.

Do sada je ekskluzivno pravo na benzinske pumpe imala nacionalna naftna kompanija Petroleos Mexicanos (PEMEX).

“Ponosni smo što ćemo početi prodaju novog brenda na tek otvorenom meksičkom tržištu. U junu i julu ćemo otvoriti četiri benzinske pumpe, dvije u Mexico Cityju i dvije u Monterreyu”, rekao je Sergio de la Vega, direktor Gulf Mexica, dijela Gulf Oila.

U planu 2.000 novih pumpi

On je dodao da kompanija, sa sjedištem u Framingham u Massachusettsu, očekuje da će do kraja 2016. godine u Meksiku otvoriti 100 pumpi, a u naredne tri godine čak 2.000 benzinskih pumpi.

“Želimo ponuditi usluge koje se razlikuju od PEMEX-ovih, kako bi privukli klijente. Zasad ne želimo otvarati potpuno nove pumpe, nego one koje su u vlasništvu PEMEX-a prilagoditi Gulfovom modelu poslovanja”, rekao je Vega.

Gulf Mexico želi kontrolisati 25 posto meksičkog tržišta goriva, što je više od 10.000 benzinskih pumpi širom zemlje.

Gulf Oil LP osnovan je 1901. i ima benzinske pumpe u više od 100 zemalja svijeta.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO