Za pogranične projekte u regiji 67 miliona eura

Svečanom konferencijom u Splitu, u četvrtak je označen početak provedbe Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kojim je iz fondova Evropske unije predviđeno 67 miliona eura za pogranične projekte koji obuhvataju područje oko 87.000 kvadratnih kilometara, na kojem živi oko 5,5 miliona stanovnika.

Ovim se trilateralnim programom obuhvataju područja 12 županija u Hrvatskoj, 109 općina/opština i distrikt Brčko u Bosni i Hercegovini te 10 opština u Crnoj Gori, a odgovornost za provedbu programa povjerena je Uredu za upravljanje Agencije za regionalni razvoj Hrvatske.

Olja Georis, šefica Ureda za upravljanje programima Agencije, okupljene predstavnike iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore pozvala je na prijavljivanje projekata za zajedničku prekograničnu saradnju koja bi se finansirala sredstvima iz EU fondova iz ovog programa.

Poručila je kako je potrebna saradnja kako bi se što bolje iskoristila navedena sredstva te podsjetila kako je u srijedu otvoren poziv za dostavu projektnih prijedloga u vrijednosti od približno 25 milona eura.

Zajedno do prosperiteta

“Očekujemo prijave projekata do 10. lipnja [juna] ove godine, nakon toga će ići ocjenjivanje pristiglih prijedloga, a ugovaranje bi uslijedilo početkom 2017. godine”, rekla je Georis, objašnjavajući realizaciju prvih 25 miliona eura od ukupno 67  miliona eura namijenjenih ovim trilateralnim prekograničnim projektom.

Ovim se projektom planira poboljšanje kvalitete socijalnih i zdravstvenih usluga, zaštita okoliša i prirode, prevencija rizika od poplava i požara, energetska efikasnost, razvoj turizma, kulturne i prirodne baštine te konkurentnost i razvoj poslovnog okruženja.

Šef jedinice Opće uprave za regionalnu politiku Evropske komisije Andrea Mairate je istakao važnost prekogranične saradnje za prevladavanje ekonomskih problema.

“Zajednički pristup pridonosi ekonomskom prosperitetu”, rekao je on.

Izvor: Agencije