Kazahstance brine pad cijena nafte

Kazahstan je najbogatija država centralne Azije, ali njena ekonomija u velikoj mjeri zavisi od izvoza nafte. Zbog pada cijena tog energenta, životi nekih građana postali su teži.

Protesti koji se organiziraju bez odobrenja zvaničnika u Kazahstanu su protivzakoniti. Međutim, Udruženje korisnika kredita u dolarima želi da se njihov glas čuje. Hipotekarni krediti koje su podigli u dolarima toliko su porasli da ih sada više ne mogu otplatiti, a tržište nekretnina je kolapsiralo.

“Recimo da su dobili kredite od 200.000 dolara da kupe mali stan, koji vrijedi svega 50.000 dolara. Ljudi su sada u tolikim problemima jer to ne mogu isplatiti”, kaže Dilnar Insenova iz ovog udruženja.

Astana, glavni grad Kazahstana, izgrađen je novcem od nafte. Pad cijena nafte prepolovio je vrijednost nacionalne valute u proteklih šest mjeseci. Troškovi života znatno su povećani. To utječe na svakoga, od uposlenika do vlasnika restorana, poput Naile i njenih mušterija.

Manje radnih mjesta

“Dobavljači i vlasnici nekretnina povećavaju cijene, a mušterije troše manje. To su dva problema s kojima se susrećemo istovremeno”, kaže Nailya Kaltayeva, vlasnica restorana.

Javna potrošnja je srezana, kao što je i broj radnih mjesta. U predsjedničkoj palati u Astanu zvaničnici priznaju ozbiljnost problema.

“Naš budžet je srezan za 40 posto. Razumijemo poteškoće kroz koje prolaze naši građani i preduzimamo svaki korak kako bismo stabilizirali situaciju”, ističe Dauren Abayev, savjetnik predsjednika Kazahstana.

Dok se to pitanje ne riješi, iako rijetko, ovakvo javno ispoljavanje nezadovoljstva može postati rutina.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Prema računici BP-ja, za svaki dolar pada cijene nafte na berzi, ta kompanija gubi 300 miliona dolara profita.

Published On 03 Feb 2016

Godišnje zasjedanje Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu je završilo. Svjetski moćnici dotakli su se mnogih tema, od globalne bezbjednosti, finansija, zdravstva do klimatskih promjena. Međutim, jedna tema je dominirala.

Published On 23 Jan 2016
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO