Kazahstance brine pad cijena nafte

Kazahstan je najbogatija država centralne Azije, ali njena ekonomija u velikoj mjeri zavisi od izvoza nafte. Zbog pada cijena tog energenta, životi nekih građana postali su teži.

Protesti koji se organiziraju bez odobrenja zvaničnika u Kazahstanu su protivzakoniti. Međutim, Udruženje korisnika kredita u dolarima želi da se njihov glas čuje. Hipotekarni krediti koje su podigli u dolarima toliko su porasli da ih sada više ne mogu otplatiti, a tržište nekretnina je kolapsiralo.

“Recimo da su dobili kredite od 200.000 dolara da kupe mali stan, koji vrijedi svega 50.000 dolara. Ljudi su sada u tolikim problemima jer to ne mogu isplatiti”, kaže Dilnar Insenova iz ovog udruženja.

Astana, glavni grad Kazahstana, izgrađen je novcem od nafte. Pad cijena nafte prepolovio je vrijednost nacionalne valute u proteklih šest mjeseci. Troškovi života znatno su povećani. To utječe na svakoga, od uposlenika do vlasnika restorana, poput Naile i njenih mušterija.

Manje radnih mjesta

“Dobavljači i vlasnici nekretnina povećavaju cijene, a mušterije troše manje. To su dva problema s kojima se susrećemo istovremeno”, kaže Nailya Kaltayeva, vlasnica restorana.

Javna potrošnja je srezana, kao što je i broj radnih mjesta. U predsjedničkoj palati u Astanu zvaničnici priznaju ozbiljnost problema.

“Naš budžet je srezan za 40 posto. Razumijemo poteškoće kroz koje prolaze naši građani i preduzimamo svaki korak kako bismo stabilizirali situaciju”, ističe Dauren Abayev, savjetnik predsjednika Kazahstana.

Dok se to pitanje ne riješi, iako rijetko, ovakvo javno ispoljavanje nezadovoljstva može postati rutina.

Izvor: Al Jazeera