MMF insistira na gašenju Banke Srpske

Kroz reorganizaciju, Banka Srpske bi se poslovno vezala za Pošte Srpske (Al Jazeera)

Međunarodni monetarni fond izričito je zatražio od Vlade bh. entiteta Republike Srpske da otvori stečaj u Banci Srpske i to postavio kao glavni uslov da Bosna i Hercegovina dobije novi kreditni aranžman, objavio je u petak banjalučki poslovni portal Capital.

Predstavnici Vlade RS-a pokušavaju ispregovarati da Banka Srpske ostane u bilo kom obliku, uz obećanje MMF-u da se ona nikada više neće baviti klasičnim bankarstvom, navodi ovaj portal.

Capital se poziva na nezvanične izvore, koji ističu da bi se Banka Srpske, prema ponudi Vlade RS-a, prestala baviti klasičnim bankarskim poslovima, odnosno ne bi se više bavila plasmanom sredstava pravnim i fizičkim osobama, prenosi Fena.

Slijedi otpuštanje zaposlenih

Prema planu koji će Vlada RS-a staviti na sto u pregovorima s MMF-om, Banka Srpske će se baviti samo finansijskim posredovanjem i platnim prometom za klijente, a u saradnji sa šalterskom službom Pošta Srpske.

Kroz reorganizaciju, Banka Srpske bi se poslovno vezala za Pošte Srpske i koristila njihovu mrežu za pružanje usluga platnog prometa.

Ovaj scenarij, ukoliko bi ga prihvatio MMF, znači otkazivanje ugovora o zakupu i prodaju poslovnih prostora te otpuštanja velikog broja radnika Banke Srpske, posebno u gradovima i općinama gdje Pošte Srpske imaju svoje šaltere, a imaju ih i u najmanjim mjestima u RS-u.

Iz Banke Srpske u petak je saopćeno da je Agencija za bankarstvo RS-a prihvatila predloženi plan akcionara Banke Srpske o reorganizaciji banke u drugu finansijsku organizaciju i zatražila terminske rokove za njegovu realizaciju.

Navodi se da plan Vlade RS-a podrazumijeva reorganizaciju banke u drugu finansijsku organizaciju, koja će se baviti poslovima platnog prometa, a čije bi poslovanje bilo uređeno usvajanjem lex specijalisa, po hitnom postupku.

Obrazloženje za reorganizaciju je smanjenje pravnih rizika, osiguranja istovremenog rješavanja potraživanja svih povjerilaca banke i jednakog tretmana povjerilaca čija su potraživanja u istom isplatnom redu.

Nastavak pregovora s MMF-om

Dodaje se da su o Nacrtu plana reorganizacije Banke Srpske konsultirani predstavnici MMF-a, te da od MMF-a očekuje da na plan reorganizacije da dodatnu nezavisnu procjenu održivosti predloženog modela restrukturiranja, a najavljen je nastavak razgovora s MMF-om po ovom pitanju.

U Banci Srpske, koja je nastala od nekadašnje propale Balkan Investment banke, u novembru je uvedena privremena uprava, jer nije radila u skladu sa Zakonom o bankama RS-a i drugim zakonskim i podzakonskim propisima.

U toj banci su blokirani depoziti u iznosu od 149,5 milionа konvertibilnih maraka (nešto manje od 75 miliona eura).

Izvor: Agencije