Zatvaranjem Kaesonga gubici 660 miliona dolara

Više od 54.000 Sjevernokorejaca radi u industrijskoj zoni, donoseći Pyongyangu čvrstu valutu (Getty Images)
Više od 54.000 Sjevernokorejaca radi u industrijskoj zoni, donoseći Pyongyangu čvrstu valutu (Getty Images)

Zatvaranje industrijskog parka Kaesong, zbog napetosti između dvije Koreje, koštalo je južnokorejske kompanije koje djeluju u njemu 660 miliona dolara, navodi se u srijedu u medijskom izvještaju.

Južna Koreja prekinula je svoje operacije u zajedničkoj industrijskoj zoni, reagirajući na sjevernokorejsku nuklearnu probu i lansiranje dugometnog projektila prošlog mjeseca, dovodeći do potpunog gašenja zone u jeku uzajamnih optužbi.

Gubici uključuju inventar vrijedan 100 miliona dolara, a ostalo čine gubici u postrojenjima i ulaganjima, javila je novinska agencija Yonhap, pozivajući se na udruženje koje zastupa kompanija.

Ukupno 14 južnokorejskih kompanija ima tvornice u Kaesongu, u Sjevernoj Koreji, u neposrednoj blizini granice dvije zemlje.

U zoni radi 54.000 Sjevernokorejaca

Više od 54.000 Sjevernokorejaca radi u industrijskoj zoni, donoseći Pyongyangu čvrstu valutu, prenosi agencija DPA.

Predsjednica Južne Koreje Park Geun-Hye nedavno je izjavila da je potreban temeljno drugačiji pristup kako bi se Sjeverna Koreja odvratila od svog programa razvoja nuklearnog oružja, a koji će obilježiti beskompromisni, odlučni odgovor na provokacije zvaničnog Pjongjanga.

Ona je, također, stala u odbranu zatvaranja Kaesonga i rekla kako je to “samo početak”, najavljujući dalje korake, za koje tvrdi da su neophodni kako bi se Sjeverna Koreja odvratila od svog nuklearnog programa.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un, potaknut “velikim uspjehom” detoniranja hidrogenske bombe, naredio je svojim naučnicima da izrade još nuklearnih bombi, jačih od one koja je nedavno detonirana.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO