Turobna budućnost za naftnu industriju

Predstavnici naftne industrije nastavili su razgovore u američkoj saveznoj državi Teksas o budućnosti sektora.

Prošle sedmice su Saudijska Arabija, Rusija, Katar i Venecuela predložili zamrzavanje proizvodnje, kako bi ostala na nivou iz januara. No, saudijski ministar nafte Ali al-Naimi raspršio je očekivanja da je njegova zemlja spremna na drastičnije mjere za spas industrije.

Saudijski ministar nafte posljednji put je viđen u Houstonu tokom svjetskog ekonomskog kraha 2008. godine.

“Pozivaju me samo u vrijeme krize”, kazao je.

Sada je Naimi ponovo tu, što je ohrabrilo mnoge predstavnike industrije. Euforija je brzo splasnula.

“Nije razumno trošiti vrijeme pokušavajući smanjiti proizvodnju. To se neće dogoditi. Umjesto toga, svi mi, glavni igrači, zamrznut ćemo proizvodnju, dopustiti potražnji da raste i tržište će se vremenom oporaviti”, naveo je saudijski ministar.

Njegova država već se pridružila Kataru, Rusiji i Venecueli u namjeri zamrzavanja proizvodnje na relativno visokom nivou iz januara. Analitičari, poput Fatiha Birola iz Međunarodne energetske agencije, očekivali su snažnije mjere.

Niske cijene, visok udarac

“Dinamiku tržišta neće previše promijeniti činjenica da četiri-pet država razgovara o zamrzavanju, mi ionako ne očekujemo povećanje proizvodnje nafte”, istakao je Birol.

“Međunarodna agencija za energiju predviđa kako se tržište neće početi oporavljati prije 2017. godine te da cijena nafte od 30 dolara za barel neće dostići 80 dolara prije 2018. godine. A niske cijene već su zadale udarac ekonomijama proizvođača nafte”, javio je iz Houstona novinar Al Jazeere John Hendren.

Norveški ministar nafte Tord Lien nije optimističan.

“Tržište će se oporaviti zbog neiskorištenih resursa, i to će se dogoditi naredne godine, no taj oporavak neće podrazumijevati održive cijene nafte, veće od 100 dolara za barel”, izjavio je.

Još jedna turobna prognoza za budućnost naftne industrije.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Vodeći predstavnici naftne industrije okupili su se u Teksasu kako bi pokušali pronaći rješenje za krizu na tržištu, izazvanu niskom cijenom energenta. Ali, mnogi analitičari su skeptični da će u namjeri uspjeti.

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO