Arapi kupuju nekretnine u Turskoj

Izvještaj turskog Zavoda za statistiku ukazuje na porast prodaje nekretnina u toj zemlji tokom 2015. godine. Investitori iz arapskih zemalja prednjače u kupovini.

Na prvom mjestu su Iračani, zatim Saudijci, na trećem mjestu su Kuvajćani, slijede ih Rusi i Britanci. Vrijednost transakcija u sektoru nekretnina tokom 2015. procijenjena je na više od pet milijardi dolara.

U Turskoj je prošle godine prodano 1,3 milijuna stanova. U kontekstu cijena, rast iznosi 16 posto, dok je potražnja također porasla za 10 posto. Snažan rast tržišta nekretnina nije uspjela zaustaviti ni složena politička situacija.

“Prateći situaciju na tržištu nekretnina posljednjih 20 godina, zapažamo porast ulaganja u ovaj sektor, bez obzira na sva događanja. Nekretnine ne umiru, niti im opada cijena i toga su svjesni turski građani”, ukazuje Yunus Aktas, predstavnik građevinara.

Prvi put nakon četiri godine, prodaja stanova u Turskoj bilježi rast. Taj događaj poklopio se s odlukom turske Vlade da usvoji zakon koji omogućava strancima posjedovanje nekretnine u Turskoj, uz šta još dobiju i stalnu boravišnu dozvolu.

Dodatni razlog, kako tvrdi Aksem al-Tamimi, jedan od agenata za nekretnine, nestabilnost je koja vlada u arapskom svijetu, a upravo odatle dolazi 60 posto investitora u sektor nekretnina u Turskoj.

U građevinskom sektoru radi milion ljudi

“Sigurnosna i ekonomska nestabilnost u susjednim zemljama i u arapskom svijetu ponukala je investitore da potraže sigurno mjesto za investicije. Turska je sigurna zemlja za poslovanje i ulaganje u nekretnine, koje su povoljnije i jeftinije od većine europskih država”, objašnjava Tamimi.

U građevinskom sektoru u Turskoj radi blizu milijun ljudi. Ovaj sektor u ukupnom bruto domaćem proizvodu te zemlje sudjeluje sa šest posto, što je otprilike 50 milijardi dolara.

Ukupno su 43 turske građevinske kompanije uvrštene na svjetsku listu najvećih građevinskih kompanija, što tu državu postavlja na visoko drugo mjesto u ovom sektoru, odmah nakon Kine.

Ekonomisti očekuju da će prodaja nekretnina tokom ove godine porasti na 10 milijardi dolara. Taj uspjeh uvjetuju sposobnošću turske Vlade da očuva sigurnosnu, društvenu i ekonomsku stabilnost.

Izvor: Al Jazeera