Hrvatski vanjski dug 108,7 posto BDP-a

Na godišnjem nivou bruto vanjski dug je i u oktobru nastavio s rastom (Pixsell)
Na godišnjem nivou bruto vanjski dug je i u oktobru nastavio s rastom (Pixsell)

Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke (HNB), bruto vanjski dug Republike Hrvatske na kraju oktobra 2015. godine iznosio je 47,4 milijarde eura, odnosno 108,7 posto BDP-a.

Na mjesečnom nivou, nakon što je dva mjeseca zaredom bilježio negativne stope rasta, bruto vanjski dug u oktobru je blago porastao za 360,5 miliona eura (0,8 posto) prije svega kao posljedica rasta obaveza prema inozemnim kreditorima Centralne banke, objavila je Raiffeisen banka.

Na godišnjem nivou bruto vanjski dug je i u oktobru nastavio s rastom, pa je u poređenju s krajem 2014. godine bruto inozemni dug viši za 690 miliona eura (1,5 posto).

Ubrzan nastavak rasta

Nastavak rasta na godišnjem nivou dominantan je kao posljedica razmjerno visokih obaveza države prema inozemnim kreditorima, što potvrđuju podaci u sektoru opće države, čiji je vanjski dug krajem prošlogodišnjeg oktobra iznosio 15,8 milijardi eura, čineći čak trećinu ukupnog bruto vanjskog duga RH, navodi Raiffeisen banka.

Izvor: Agencije


Povezane

Hrvatska privredna komora preporučuje poklanjanje hrvatskih proizvoda i kaže da bi samo pet posto kupovine domaćih proizvoda imalo blagotvoran učinak na privredu.

20 Dec 2015
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO