Krenuo prvi električno-dizelski voz iz Zagreba

Voz razvija maksimalnih 120 kilometara na sat (Anadolija)

Hrvatski ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković u ponedjeljak je prvom vožnjom sa Glavnoga kolodvora u Zagrebu u rad pustio električno-dizelski regionalni voz, prvi od naručena 44 voza kompanije Končar – Električna vozila, prenosi agencija Anadolija.

Riječ je o trodijelnoj dizel-električnoj niskopodnoj garnituri sa 167 sjedećih i 175 stajaćih mjesta.

Voz razvija maksimalnih 120 kilometara na sat, sastoji se od dva krajnja motorna vagona s upravljačkom kabinom i srednjeg vagona, ima četvero vrata sa dvije rampe za ulazak invalidnih osoba.

Kamere, GPS sistem, sistemi za grijanje i hlađenje, besplatna internetska mreža za putnike – samo su neki od elemenata koji će omogućiti udobniju i sigurniju vožnju putnicima na regionalnim linijama.

Sigurniji za okolinu i putnike

Iz Ministarstva prometa poručuju da je riječ o vozu koji je sigurniji za okolinu i za putnike, te da očekuju porast broja vožnji i putnika i veću isplativost na postojećim voznim linijama.

Butković se odvezao sa Glavnog kolodvora u Zagrebu prema Varaždinu, vrlo frekventnom linijom koja godišnje preveze blizu dva miliona putnika. 

Končar – Električna vozila isporučio je prvi električno-dizelski voz za saobraćaj na regionalnim linijama od ukupno 44 voza koje je obavezan isporučiti firmi HŽ Putnički prijevoz po ugovoru potpisanom u januaru 2014. godine.

Ova kompanija HŽ Putničkom prijevozu treba isporučiti 32 elektromotorna voza, od čega je polovina za gradsko-prigradski, a polovina za regionalni prijevoz, te 12 dizel-električnih motornih vozova.

Izvor: Agencije