Evropska unija kaznila tri banke sa 484 miliona eura

Vestager kaže da treba upotrijebiti najmanje agresivnu mjeru kako bi se ponovno uspostavila poštena tržišna utakmica (AP)
Vestager kaže da treba upotrijebiti najmanje agresivnu mjeru kako bi se ponovno uspostavila poštena tržišna utakmica (AP)

Regulatori Evropske unije kaznili su banke JP Morgan Chase, HSBC i Credit Agricole s ukupno 484 miliona eura zato što su u dogovoru manipulirale cijenama finansijskih proizvoda povezanih s kamatnim stopama.

Margrethe Vestager, evropska komesarka za tržišnu konkurenciju, rekla je da su banke nezakonito razmjenjivale osjetljive informacije i bile u dosluhu kako bi ostvarile dobit na tržištu specijalnih finansijskih proizvoda.

Manipulacija Euriborom

EU je kaznila JP Morgan Chase, čije je sjedište u Sjedinjenim Američkim Državama, s 337 miliona eura, francusku banku Credit Agricole sa 114, a britansku banku HSBC s 33 miliona eura.

Prije tri godine regulatori konkurencije na tržištu EU-a naplatili su kaznu u ukupnom iznosu od 1,04 milijarde eura od Barclaysa, Deutsche Banka, RBS-a i Societe Generalea u istom slučaju.

Slučaj obuhvata manipulacije finansijskim ugovorima u vezi s referentnom kamatnom stopom (Euriborom) u periodu od 2005. do 2008. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

U Sankt Peterburgu lideri zemalja G20 trebali bi usvojiti i prijedlog za borbu protiv takozvanog sivog bankarstva, kako bi se eliminirale i ograničile zakonski nedozvoljene bankarske operacije, naročito prilikom transfera kapitala. Evropska komisija već je povukla svoj prvi potez u rješavanju istog problema. Sa sivim bankarstvom povezuju se velike međunarodne korporacije, osiguravajuće kuće i pojedini […]

Deset američkih banaka pristalo je platiti više od osam milijardi dolara za loše upravljanje hipotekarnim kreditima i, kako se pokazalo, nezakonito oduzimanje nekretnina. Tri milijarde dolara bit će isplaćeno direktno vlasnicima oduzetih nekretnina. Visina odšteta se kreće od nekoliko stotina, pa sve do 125.000 dolara.

Najveća evropska banka HSBC pristala je platiti gotovo dvije milijarde američkih dolara kako bi izbjegla sudski proces u Sjedinjenim Američkim Državama zbog pranja novca. Rekordna kazna uslijedila je nakon optužbi američkih senatora koji su ustvrdili da su propusti banke omogućili teroristima i narkokartelima pristup finansijskom sistemu SAD-a.  

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO