Nezaposlenost u Brazilu najveća od 2012.

Vlada Brazila se nada da će paketom reformi uspjeti da povrati ekonomiju na staze raste (Al Jazeera)
Vlada Brazila se nada da će paketom reformi uspjeti da povrati ekonomiju na staze raste (Al Jazeera)

Stopa nezaposlenosti u Brazilu je ponovo porasla i u tri mjeseca zaključno sa novembrom dostigla je 11,9 posto, saopćio je brazilski Statistički biro IBGE.

Takva stopa nezaposlenosti je gotovo za 3,0 procentna poena viša u odnosu na isti period prošle godine i najviša je od 2012. godine kada je Brazil promijenio tehniku za mjerenje nezaposlenosti, prenosi AP.

Brazilska ekonomija registrirala je pad u šest uzastopnih kvartala, a vlada se nada da će paketom reformi uspjeti da povrati ekonomiju na staze raste.

Mjere vlade

Za Brazil će 2016. godina biti nezaboravna, predsjednici Dilmi Rousseff izglasano je nepovjerenje, zemlja se nalazi u dubokoj recesiji, a korupcijski skandali u koje su upleteni političari i poznati biznismeni se samo nižu.

Brazilska vlada predstavila je nedavno plan za opravak posrnule ekonomije koja se u recesiji nalazi već dvije godine.

Neke od mjera su pomoć malim kompanijama te mogućnost da građani svoj novac iz penzionih fondova koriste za vraćanje dugova.

Međutim,  najdrastičnija mjera koja je postala zakon je zamrzavanje javne potrošnje u narednih 20 godina.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Brazilska vlada predstavila je plan za opravak posrnule ekonomije koja se u recesiji nalazi već dvije godine. Neke od mjera su pomoć malim kompanijama te mogućnost da građani svoj novac iz penzionih fondova koriste za vraćanje dugova. Međutim,  najdrastičnija mjera koja je postala zakon je zamrzavanje javne potrošnje u narednih 20 godina.

Za Brazil će 2016. godina biti nezaboravna, predsjednici Dilmi Rousseff izglasano je nepovjerenje, zemlja se nalazi u dubokoj recesiji, a korupcijski skandali u koje su upleteni političari i poznati biznismeni se samo nižu. Kako cijela ta situacija utječe na obične građane, provjerio je Daniel Schweimler. 

Brazilski Senat je većinom glasova izglasao mjere štednje kojim se javna potrošnja zamrzava u idućih 20 godina. Zdravstvo i obrazovanje mogli bi biti izuzeti iz ove mjere, ali mnogi očekuju da će u narednim danima Kongres to odbaciti.

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO