Volkswagen i SAD postigli dogovor

Dogovor se tiče automobila marki Volkswagen, Porsche i Audi (EPA)
Dogovor se tiče automobila marki Volkswagen, Porsche i Audi (EPA)

Automobilska kompanija Volkswagen i američke vlasti postigli su u utorak sporazum o otkupu i plaćanju popravka gotovo 80.000 automobila s trolitarskim dizelskim motorima marki Volkswagen te Porsche i Audi, također brendova iz njegove grupacije.

Tvrtka “Robert Bosch”, proizvođač softvera za Volkswagen, pristala je načelno preuzeti odgovornost povodom tužbi koje su u Americi podnijeli vlasnici automobila s dizel-motorima, priopćio je nadležni sud u SAD-u.

Očekuje se da će novi dogovor koštati Volkswagen više od 300 milijuna dolara, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Skandal s eko-testovima

VW se našao u središtu skandala zabilježivši oštar pad prodaje nakon što je 2015. godine priznao da je u 11 milijuna dizelskih automobila prodanih diljem svijeta namjerno ugradio softver koji je na eko-testovima smanjivao rezultate emisije dušikovog oksida.

U uvjetima stvarne vožnje njegovi automobili proizvodili su čak 40 puta više štetnog plina od dozvoljene količine.

Volkswagen je u lipnju pristao na poravnanje u ukupnoj vrijednosti od 15 milijardi dolara za sva sporna vozila, uključujući otkup 475.000 automobila.

Izvor: Agencije


Povezane

Južna Koreja zabranila je prodaju 80 modela automobila iz Volkswagen grupacije, zbog namještanja testova ispušnih plinova tog njemačkog proizvođača, a predstavništvo kompanije u toj zemlji čeka i nova novčana kazna.

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO