EU: Hrvati i Bugari na začelju liste po kupovnoj moći

Trgovina, Kupci
Hrvatska je u 2015. zabilježila pad od jednog postotnog poena u odnosu na 2014. (Kristina Štedul Fabac / Pixsell)

Stvarna kupovna moć stanovnika Luksemburga je iznad prosjeka u Europskoj uniji za 37 posto, što je tu zemlju svrstalo na čelo liste po visini životnog standarda u 28-članom bloku u 2015. godini, dok se na začelju te liste nalaze Hrvati i Bugari.

Prema podacima statističke službe EU-a objavljenim na službenoj internetskoj stranici Eurostata, iza Luksemburžana su Nijemci, čija je kupovna moć za 20 posto veća od prosjeka u EU-a, a prate ih Austrijanci, Danci, Belgijanci, Finci, Britanci, Francuzi te Nizozemci i Šveđani s kupovnom moći između 10 i 20 posto većom od prosjeka EU-a.

Pet zemalja članica bilježi nižu stvarnu kupovnu moć po stanovniku za više od 30 posto od prosjeka Unije.

Letonija i Mađarska zaostaju za prosjekom između 30 i 40 posto, dok su Rumunjska, Hrvatska i Bugarska ispod prosjeka za više od 40 posto.

BiH na 37 posto od europskog prosjeka

Konkretno stvarna individualna potrošnja u Hrvatskoj je 2015. godine bila na 58 posto prosjeka Europske unije, što je pad od jednog postotnog poena u odnosu na 2014., dok je Rumunjska napredovala na 59 posto prosjeka EU. 

Iza Hrvatske je jedino Bugarska, čija je stvarna individualna potrošnja na 53 posto prosjeka EU-a, kako prenosi Tanjug. 

Što se tiče drugih zemalja regije i članica Unije, Slovenija je prema stvarnoj individualnoj potrošnji na 75 posto prosjeka EU-a, a Mađarska na 63 posto.

Od zemalja na Zapadnom Balkanu, kupovna moć po stanovniku u Crnoj Gori je bila 2015. godine na razini od 53 posto prosjeka EU-a, u Srbiji na 46 posto, u Makedoniji na 41, a u Albaniji i Bosni i Hercegovini na 37 posto od europskog proseka, prema podacima Eurostata.

Izvor: Agencije