BiH negativnim reakcijama može otjerati investitore

Investicije iz pojedinih arapskih zemalja u Bosni i Hercegovini su značajno povećane u posljednjih pet godina.

Međutim, u dijelu bh. javnosti, efekti tih ulaganja su u drugom planu. Ekonomisti upozoravaju da izražena negativna reakcija može otjerati investitore.

Zabavni park Sunnyland iznad Sarajeva administrativno pripada Istočnom Sarajevu.

Prvi je ovakvog tipa na Balkanu, kažu izvođači radova. Investicija je vrijedna više od 7,5 miliona eura, a zaposleno je 70 ljudi. Marko Jovanović iz Istočnog Sarajeva je među prvima počeo raditi.

“Zadovoljan sam, fino sam se uklopio, znači mi dosta ovaj posao. Na lijepom je mjestu, nije toliko naporno”, kaže  ovaj konobar.

Milena Gojković je, kaže, dobila posao, iako ranije nije imala iskustva kao šankerica.

“Ja sam zadovoljna. Pogotovo zato što mi je tu jako blizu kuća, ne moram da vozarim, isplativo je”, kaže ona.

Zabavni park

Još radnih mjesta bit će otvoreno kada se završi gradnja novih sadržaja u parku, kaže direktor firme koja je gradila park.

“Ideja zabavnog parka je da se unaprijedi kvalitet življenja, prvo lokalnom stanovništvu u Sarajevu i okolo, ali isto tako da ponudimo neku novu vrstu turističkog sadržaja za ljude koji nam dolaze iz regiona, ali i iz čitavog svijeta”, ističe Mirza Karić, direktor firme Dubos.

Jedan od investitora, iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kaže da radi i na drugim projektima u BiH.

“Jedan od projekata je kupovina hotela na Igmanu. Tu ćemo graditi zabavne parkove i razvijati sportski i zdravstveno-lječilišni turizam”, kaže Mohammed bin Saqr Al Qassimi, investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ulaganja u nekretnine

Arapski investitori su u Sarajevu i okolini grade tržne centre, turističko-rezidencijalna naselja, a sve više ulažu i u nekretnine.

Ukupna ulaganja iz sedam arapskih zemalja su krajem prošle godine iznosila blizu 250 miliona eura. To je gotovo 4,5 posto ukupnih stranih ulaganja u BiH. Saudijska Arabija je najviše povećala investicije u posljednjih pet godina.

“Efekti povećanog broja arapskih investicija u dijelu bh.javnosti su u drugom planu, posebno uoči izbora. Pojedine političke stranke gradile su kampanju optužujući druge da Arapima prodaju zemlju, a neki su to nastavili i poslije izbora”, izvještava Emir Skenderagić, reporter Al Jazeere.

Najveća rasprava vodila se o prodaji zemlje na kojoj je izgrađen Sunnyland. Optuživali su se SNSD i SDS da su jedni, odnosno drugi, prodali zemlju Arapima. I u Federaciji BiH traje slična rasprava. 

Adisa Arapović, dekanesa Ekonomskog fakulteta Američkog univerziteta u BiH smatra da takva reakcija javnosti može otjerati buduće investitore.

“Ako procjenjujete da li raditi dalje i krupnije investicije, naravno da je ovo sve vrlo negativno. Umjesto da ih privolite i kažete vi ste dobrodošli, sve što mi radimo je u stvari sasvim suprotno, pravimo konstrukcije”, kaže ona.

Zaključuje da bh. društvo još nije sposobno da spozna šta se dešava u svijetu, te da bi ekonomija ove zemlje bila još siromašnija bez arapskih investicija.

Izvor: Al Jazeera