Srbija potpisala ugovore sa Kinom vrijedne 700 miliona eura

Kineski premijer rekao je da je zadovoljan saradnjom dvije zemlje (Al Jazeera)
Kineski premijer rekao je da je zadovoljan saradnjom dvije zemlje (Al Jazeera)

Na samitu zemalja jugoistočne Evrope u Rigi, Srbija je sa Kinom potpisala ugovore vrijedne više od 700 miliona eura.

Među potpisanim sporazumima su i dva infrastrukturna – ugovor vrijedan 208 miliona eura o finansiranju izgradnje autoputa Surčin-Obrenovac i komercijalni sporazum za nastavak izgradnje obilaznice oko Beograda, vrijedan 207 miliona eura.

Također je potpisan memorandum između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije i kompanije Huawei.

Kineski premijer rekao je da je zadovoljan saradnjom dvije zemlje, dok je Aleksandar Vučić od Li Keqianga zatražio pomoć Pekinga u rješavanju problema javnih preduzeća u Srbiji.

Vučić se nada da će kineske kompanije, kao što su Željezaru Smederevo, preuzeti i RTB Bor.

„Oni su poslali svoju najmoćniju kompaniju da se bavi time, i to je za Srbiju jedna od ključnih stvari, kao i Petrohemija o kojoj razugovaramo sa njima, ali razgovaramo i sa Irancima. Želimo da rešimo sve te nagomilane probleme“, rekao je premijer Srbije.

I BiH želi sarađivati s Kinom

Na marginama samita, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić sastao se s kineskim premijerom, javlja Anadolija.

Zvizdić je rekao da su odnosi dvije zemlje dobri i napreduju u pozitivnom pravcu. Naglasio je da postoji obostrani interes za jačanjem ekonomske saradnje i istaknuo interes Bosne i Hercegovine za saradnjom na infrastrukturnim projektima, kao i plasmanu bh. poljoprivrednih proizvoda na kinesko tržište.

Li je kazao da postoji interes sa kineske strane za unapređenjem ekonomske saradnje. Istaknuo je spremnost NR Kine da podrži dalji napredak Bosne i Hercegovine.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Kineski predsjednik Xi Jinping dolazi u trodnevnu posjetu Srbiji, tokom koje će s predstavnicima te zemlje potpisati sporazume koji će produbiti ekonomsku i političku saradnju dvije države. Najavljeno je da će biti potpisana 24 sporazuma, kao i sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu. Kina je Srbiji jedna od saveznica kada je u pitanju protivljenje neovisnosti Kosova, […]

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO