‘Cyber-ponedjeljak’ sve popularniji

Nakon zarade tzv. Crnog petka, dana kad trgovine odobravaju velike popuste u SAD-u, sad zbrajaju zaradu nakon “Cyber-ponedjeljka”. Taj dan su utemeljile internetske kompanije 2005. godine jer potrošači sve češće mijenjaju hodanje po trgovačkim centrima za kupovinu na internetu.

Potrošnja građana čini 70 posto ekonomije SAD-a. Mnogim trgovačkim lancima decembarska pretpraznična kupovina pravi razliku između profita i gubitka na godišnjem nivou. Trećina kompletne kupovine sada se obavlja posredstvom interneta, što je izazvalo pravu trgovačku borbu između robnih kuća i internetskih giganata, poput Amazona.

“Prošle godine osam od deset najvećih oglašivača na internetu bile su tradicionalne maloprodajne kompanije”, navodi Matt Shay iz Nacionalne trgovinske federacije.

Promjenjivo tržište pokazalo se izazovnim za sve trgovce koji se trude pretvoriti potrošače koji na internetu traže sniženja u kupce svojih proizvoda. Pametni telefon postaje sve popularnija alatka za kupovinu, ali još nema isti nivo trgovine poput nekih drugih računarskih platformi.

Tri milijarde dolara

“Obim trgovine posredstvomm pametnih telefona nije velik, tako da trgovci ostvaruju manje profite i to je dinamika s kojom se trgovci muče ove sezone”, rekla je Tamara Gaffney iz Adobe Digital Insightsa.

Ipak, internetska prodaja na dan koji tržište popularno naziva “Cyber-ponedjeljak” trebala bi premašiti tri milijarde dolara, odnosno 10 posto više u odnosu na prošlu godinu. Najpopularnija i najprofitabilnija roba su videoigrice, televizori i nosači zvuka.

“Od [američkih predsjedničkih] izbora indeks potrošačke percepcije o stanju ekonomije, koji mjeri Univerzitet u Michiganu, porastao je zajedno s optimizmom o ličnoj finansijskoj situaciji. A s prognozama o rastu ključnih kamatnih stopa kupci su na dobrom putu da ove sezone povećaju potrošnju, čak i ako se budu više oslanjali na kreditne kartice”, javlja reporter Al Jazeere Tom Ackerman.

Izvor: Al Jazeera