Slobodno tržište uništava australsku ekonomiju

Proizvođački sektor Australije naišao je na velike probleme. Male domaće kompanije se zatvaraju, što povećava nezaposlenost, pogotovo na jugu zemlje. Iako Vlada zagovara slobodna tržišta i bescarinsku trgovinu, sva jača strana konkurencija počinje mijenjati političke stavove u toj zemlji.

Fabrika Rossi u Australiji proizvodi obuću još od 1910. godine. Čak i danas 150.000 pari čizama uglavnom se proizvodi ručno. Od 85 radnika, dobar dio je zaposlen u kompaniji cijeli radni vijek.

“Tu radim 31 godinu. Tim je odličan. Većinu uposlenika znam po imenu”, rekao je obućar Chris Green.

Takve fabrike su rijetke.

Neumoljiva strana konkurencija

“To je jedna od posljednjih kompanija koja proizvodi obuću u Australiji. Strana konkurencija je neumoljiva”, javlja reporter Al Jazeere Andrew Thomas.

Naredne godine zatvorit će se i posljednja fabrika automobila u Australiji. U tom kontekstu proizvodni sektor Australije je u samom vrhu političke agende.

Senator Nick Xenophon je oformio političku partiju koja drži četiri pozicije u državnom Parlamentu. Kampanja se zasnivala na “zdravorazumskoj alternativi”, koja u suštini promovira domaću proizvodnju.

“Ako protekcionizam znači zaštitu australijskih radnih mjesta i nacionalnog interesa u smislu međunarodnih sporazuma o slobodnoj trgovini, onda ću s ponosom nositi tu oznaku”, kazao je Xenophon.

Budući da niti jedna partija nema parlamentarnu većinu, Xenophon i drugi poput njega imaju velik utjecaj na državnu politiku.

Ranije ove godine željezara, od koje živi grad Whyalla, bila je u opasnosti od bankrota. Radnici su pristali na velike rezove, ali to nije bilo dovoljno.

Pristanak na velike rezove

“Gotovo sve u našem gradu napravljeno je zahvaljujući poslovima u željezari, tako da bi njen krah uništio čitavu zajednicu”, navodi Shane Karger, radnik željezare.

Politički pritisak naveo je Vladu da željezaru podrži finansijski kako bi se privukli novi kupci.

“Vlada Commonwealtha osigurala je kredit od 50 miliona dolara, a isto toliko osigurano je za potencijalnog novog kupca željezare. Na raspolaganje su stavili i stručnjake koji bi novom vlasniku pomogli u vezi s primjenom zakona o zaštiti okoliša”, kaže Scott Langdon, finansijski konsultant.

Australska Vlada vjeruje u slobodnu trgovinu i slobodna tržišta. Ali, budući da je suočena s posljedicama, postoje naznake da se ova ideološka pozicija polako mijenja.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Energetski bum kako ga neki nazivaju zaslužan je što Australija još nije osjetila šta je ekonomska kriza niti njene posljedice. Barem zasad, jer kako se čini lijepi dani su prošlost. Iako su mišljenja između političara i analitičara podijeljena, najbolju sliku trenutne situacije pokazuju finansijski izvještaji australskih energetskih kompanija.

Požari koji bukte u Australiji uništili su više od 100 kuća.Vatra se juče opasno približila jednoj popularnoj turističkoj destinaciji.Situacija ni danas nije mnogo mirnija.Na snazi su mjere opreza od novih požara. 

Vlasti Australije tvrde da su se aktivnosti suzbijanja zloupotrebe vatrenog oružja koje ta zemlja provodi duži niz godina, pokazale učinkovitim, te da je sve manje smrtnih slučajeva prouzročenih vatrenim oružjem.

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO