Facebook daje šest milijardi dolara za svoje dionice

Na svom bilansu stanja Facebook ima gotovo 26 milijardi dolara u gotovini i kratkoročnim vrijednosnim papirima (AP)
Na svom bilansu stanja Facebook ima gotovo 26 milijardi dolara u gotovini i kratkoročnim vrijednosnim papirima (AP)

Američka društvena mreža Facebook najavila je kako će u prvom kvartalu 2017. godine početi s otkupom svojih dionica u vrijednosti šest milijardi dolara, saopćila je američka Komisija za vrijednosne papire (SEC).

Odbor direktora Facebooka dao je “zeleno svjetlo” za realizaciju programa otkupa dionica klase A, prenose mediji iz Sjedinjenih Američkih Država.

Program otkupa počet će se realizirati u prvom tromjesečju 2017. i nema fiksni datum isteka, navodi se u saopćenju te američke kompanije.

Vijest o prvom Facebookovom otkupu vlastitih akcija izazvala je skok dionica te kompanije za više od 1,0 posto.

Pad vrijednosti

Kako ocjenjuje portal Business Insider, nije uobičajeno za tehnološke kompanije, kao što je Facebook, da vraćaju novac dioničarima kroz otkup ili dividende, jer obično preferiraju trošiti novac na mogućnosti rasta.

Na svom bilansu stanja Facebook ima gotovo 26 milijardi dolara u gotovini i kratkoročnim vrijednosnim papirima.

Dionice te kompanije su ranije ovog mjeseca pale za više od osam posto, nakon što je upozorila investitore kako će stope rasta prihoda pasti u narednim kvartalima i kako će 2017. biti “agresivna investiciona godina”.

Izvor: Agencije


Povezane

O osobi od koje kupujete možete saznati mnogo više nego putem običnih oglasa, a integracija s Messengerom dopušta cjenkanje i dogovaranje susreta.

04 Oct 2016
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO