Donald Trump najavio povlačenje SAD-a iz TPP-a

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump objavio je u videoporuci da će prvog dana preuzimanja dužnosti u Bijeloj kući, 20. januara naredne godine, povući SAD iz Sporazuma o transpacifičkom partnerstvu (TPP).

Japanski premijer Shinzo Abe izjavio je da će taj trgovinski sporazum biti besmislen bez učešća SAD-a.

“Nijedna zemlja koja učestvuje u ovom paktu nije umanjila napore na njegovom usvajanju niti napustila sporazum nakon američkih predsjedničkih izbora početkom ovog mjeseca”, rekao je Abe novinarima u Buenos Airesu tokom zvanične posjete Argentini, prenosi Reuters.

Ukidanje restrikcija

Trump je to najavio kao jednu od mjera koje sprema za prvi dan mandata, a među njima je i izdavanje naredbe o sječi vladinih regulativa, istraga u Ministarstvu rada o zloupotrebama viznih programa i ukidanje nekih restrikcija u vezi s proizvodnjom energije, uključujući i naftu iz škriljaca, plin i ugljen, prenosi Reuters.

Među najavljenim mjerama je i pravljenje plana za borbu protiv kibernetičkih i svih drugih napada, kao i uvođenje petogodišnje zabrane bavljenja lobističkim poslovima svima koji napuste visoki položaj u državnoj službi.

Analitičari i brojni komentatori na društvenim mrežama ističu ono što Trump nije spomenuo među svojim prvim potezima: gradnju zida na granici s Meksikom i ukidanje Obamacarea.

Izvor: Agencije