Počelo polaganje podmorskog kabla sa crnogorske strane

Kabl se sa crnogorske strane polaže s broda norveške kompanije Nexans (Reuters)
Kabl se sa crnogorske strane polaže s broda norveške kompanije Nexans (Reuters)

U crnogorskom podmorju počelo je polaganje energetskog kabla između Crne Gore i Italije.

Polaganje dijela kabla dugog 157 kilometara počelo je u nedjelju sa rta Jaz kraj Budve i trebalo bi biti završeno za dvije sedmice.

Kabl se sa crnogorske strane polaže s broda norveške kompanije Nexans.

Crna Gora će povezivanjem s energetskim sistemom Italije i Zapadne Evrope postati energetska spona Zapadnog Balkana s Evropskom unijom, prenose crnogorski mediji.

Italijanska kompanija Terna je od obale Italije već položila 136 kilometara kabla, čija ukupna dužina između Pescare i rta Jaz iznosi 455 kilometara.

Radovi na dubini 1.200 metara

Crnogorski elektroprenosni sistem u okviru ovog projekta gradi trafostanicu Lastva i 400 kilovoltni dalekovod Lastva – Čevo – Pljevlja.

Radovi se izvode po dnu Jadranskog mora na dubini koja dostiže i do 1.200 metara.

Početkom oktobra počelo je polaganje kopnenog dijela kabla sa crnogorske strane dugog šest kilometara od rta Jaz do trafostanice Lastva.

Izvor: Agencije


Povezane

Šta se događa u energetskom sektoru regiona? Na čemu se bazira strategija razvoja energetike? Koje su prepreke značajnijem ulaganju u energetski sektor? Kakvi su politički utjecaji na energetiku i upravljanje energijom? U ovom izdanju Konteksta govorimo o energetskom sektoru regiona. Gosti Konteksta su: u Beogradu sekretar Udruženja za energetiku Privredne komore Srbije Slobodan Petrović, u […]

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO