Funta na najnižem nivou od 1985.

Britanska novčana jedinica je također oslabila za čak 0,4 posto na 0,8831 funti za jedan euro (EPA)

Britanska funta je pala danas ispod 1,27 američkih dolara prvi put od juna 1985. godine, a strah od „tvrdog Brexita“ gura valutu Velike Britanije na najniži nivo u pet godina i prema sve snažnijem euru, prenose agencije.

Funta je jutros, nakon otvaranja trgovanja u Londonu, dotakla 31-godišnji minimum od 1,2686 dolara, prije nego što se blago povratila do kote od 1,2720 dolara na kojoj se stabilizirala tokom prijepodneva, javio je Reuters.

Britanska novčana jedinica je također oslabila za čak 0,4 posto na 0,8831 funti za jedan euro, ali se kasnije neznatno oporavila prema jedinstvenoj valuti eurozone.

„Funta je na kraju sa zakašnjenjem odgovorila na pojačanu i produženu neizvjesnost u vezi sa Brexitom, uprkos otpornosti privrede Velike Britanije i najavljenim značajnim fiskalnim podsticajima“, izjavio je Greg Gibbs, direktor nezavisne istraživačke kuće Amplifying Global FX Capital.

Negativne perspektive

Prema njegovim riječima, „perspektive ostaju negativne, ali je također riskantno ‘uhvatiti se u kolo’ rasprodaja“.

Bolji od očekivanih ovosedmični pokazatelji sentimenta među menadžerima nabavke u britanskom građevinskom i prerađivačkom sektoru nisu baš pomogli da se popravi tmurno raspoloženje na berzi, konstatira britanska agencija.

Izvor: Agencije