Ublažena panika na kineskim berzama

Još jedan nestabilan dan na kineskim berzama, ali bez panike kojoj smo svjedočili jučer i u ponedjeljak.

Crvena je u Kini sretna boja i govori da raste vrijednost dionica. Prije devet mjeseci bilo je mnogo te boje. Kineskim investitorima sve je polazilo za rukom, a vrijednost dionica bila je na najvišem nivou od 2007. Ali taj pobjednički niz je završen. Finansijsko tržište je u problemima, dionice su od juna izgubile 40 posto vrijednosti. Mnogi mali investitori više nisu tako sretni.

Za svoje probleme krive spekulacije iz inozemstva, kao i mjere koje bi zapravo trebale stabilizovati berze, ali imaju suprotan efekt.

‘Vlada pokušava zaštititi male investitore, ali, iskreno, sistem nije savršen i mora biti unaprijeđen”, rekao je jedan od investitora.

Vlasti su odgovorile na te kritike obustavljajući mehanizam takozvanog automatskog osigurača koji zaustavlja trgovanje kada vrijednost dionica oštro padne, što se dogodilo dva puta ove sedmice. Nakon toga, berze su počele rasti. Zbog djelomičnog oporavka, panika je ublažena. Ali početak 2016. potvrdio je prognoze da kinesku ekonomiju očekuje teška godina.

“Smatramo da postoji mogućnost ozbiljnog usporavanja ekonomije, kao i u ostalim zemljama. Trenutno smatramo da postoji 25 posto šansi da se to dogodi Kini“, navodi ekonomista Brian Johnson.

“Iznenadni preokret na kineskim berzama još je jedan znak ekonomije koja usporava. Ali država ima i ozbiljnije probleme. Vladin dug raste, kao i cijene na tržištu nekretnina, a glomaznost industrija u državnom vlasništvu, poput metalurgije i rudarstva, prijeti mogućnošću masovnih otkaza“, javlja reporter Al Jazeere Adrian Brown.

Vanjski utjecaji

Tu je i nešto nad čim Kina nema kontrolu. Vojska susjedne Sjeverne Koreje ove sedmice je objavila da je uspješno testirala hidrogensku bombu. Na berzama su zabrinuti i zbog produbljivanja diplomatskih napetosti između Irana i Saudijske Arabije.

Čini se da je prošle sedmice kineski predsjednik aludirao na izazove s kojima se suočava njegova zemlja. Kazao je naciji da plodovi dolaze nakon mukotrpnog rada. Možda je to njegov način da kaže kako će godina biti teška. 

Izvor: Al Jazeera