Novi krah na kineskim berzama

Kineske berze su drugi put ove sedmice u problemima. Nakon što su glavni berzovni indeksi ponovo izgubili sedam posto vrijednosti kineski regulator je zaustavio trgovanje. Ta nestabilnost odrazila se i na ostala finansijska tržišta.

Već pola sata nakon otvaranja, vrijednost kineskih dionica dotakla je alarmantni nivo. Regulator je reagovao, obustavivši trgovanje u rekordno kratkom vremenu. A kako i ne bi, kada je u svega 15 minuta s tržišta “zbrisano” 590 milijardi eura.

Drugi put je aktiviran mehanizam takozvanog “automatskog osigurača”, koji su kreirale kineske vlasti kako bi spriječile veće nestabilnosti na finansijskom tržištu. Ali neki stručnjaci mjeru vide kao kontraproduktivnu.

“Pravilo ne samo da smanjuje protok na tržištu već ga uništava, jer kada berza pada, svi padaju jedni preko drugih, pokušavajući prodati dionice”, rekao je Francis Lun, izvršni direktor kompanije Geo Securities Limited.

Mnogi kineski investitori su krajnje nezadovoljni novom politikom vlade.

“Ta mjera, automatski osigurač, čini više štete nego dobrog malim dioničarima. Informacije se ne objavljuju na transparentan način”, navodi jedan od investitora.

Pad i na ostalim svjetskim berzama

Nepovoljan trend koji od početka sedmice vlada na kineskom tržištu prelio se i na ostale vodeće berze.

Američki Dow Jones od jutros je u minusu. Indeksi njemačke i britanske berze pali su na najniži nivo od oktobra prošle godine. Kina potiče 17 posto globalne aktivnosti, pa se bilo koja kriza najveće azijske ekonomije osjeti u svim krajevima, naročito razvijenog svijeta.

“Kina je zasigurno važna za svjetsku ekonomiju i ponovo vidimo da gubi tempo. To je naročito nepovoljno za njemački izvoz i uvoz iz Kine, ali siguran sam da će njihov petogodišnji plan preokrenuti trend nabolje“, kazao je Robert Halver, ekonomski analitičar.

Analitičari uzroke nestabilnosti traže u odluci kineske centralne banke da devalvira vrijednost nacionalne valute juana, a potom u objavi da su njene devizne rezerve pretrpjele najveći mjesečni pad ikada. Osim toga, nedavni izvještaj Svjetske banke ukazao je na mnoge slabosti ekonomije te zemlje, kojoj ne pogoduje ni rast političke napetosti nakon sjevernokorejskog nuklearnog testa.

A ne treba zanemariti ni snažan utjecaj kretanja na tržištu nafte, naročito jer je danas vrijednost “crnog zlata” dotakla novi, ovaj put 14-godišnji minimum, padom ispod 33 dolara za barel.

Izvor: Al Jazeera