Svaki građanin RS-a dužan 2.000 eura

U Bosni i Hercegovini se nastavlja rastući trend zaduženosti sektora opšte vlasti, od lokalnog do državnog nivoa.

Dug vladinog sektora u bh. entitetu Republika Srpska dostigao je evropski maksimum po izvještaju Direkcije za ekonomsko planiranje BiH i iznosi 60 posto BDP-a.

Tek što su zakoračili u Novu godinu, građani Republike Srpske dobili su najave novih kreditnih zaduženja. Saopšteno je kako će entitetska Vlada ponovo potpisati ugovore za nove kredite, a objavljen je i kalendar aukcija hartija od vrijednosti za prvih šest mjeseci.

Po tome, u pola godine Vlada RS-a planira zaduženje od 110 miliona eura emisijom obveznica i trezorskih zapisa.

Statistika pokazuje da je do kraja septembra prošle godine ukupan dug tog bh. entiteta premašio 2,5 milijarde eura, što znači da je trenutno svaki građanin RS-a zadužen blizu 2.000 eura.

Taj iznos će se povećati u narednom periodu, jer Vlada ne odustaje od kredita u iznosu od 300 miliona dolara.

Najavljuju novi ugovor za taj kredit i poručuju da neće biti izmjena. Uslovi su mu: kamata tri posto, rok otplate tri godine od povlačenja svake tranše, te grace period od tri godine uz mogućnost produžetka za još toliko.

“Sredstva koja su planirana iz aranžmana sa američkim fondom [Global Bancorp Commodities and Investments], predviđena su kao jedan od dugoročnih izvora zaduživanja RS-a, jer je osim toga planiran i aranžman sa Svjetskom bankom, Međunarodnim monetarnim fondom, te sredstva od emisije obveznica”, potvrđeno je iz entitetskog Ministarstva finansija.

Vukelić: Fond upitne reputacije

Uslovi za pregovore sa MMF-om već su ispunjeni usvajanjem Zakona o radu, kaže urednik portala Capital, Siniša Vukelić koji prati ekonomsku i politiku zaduživanja, a koji smatra da će prije biti dogovoren novi stand by aranžman, nego novi ugovor sa Amerikancima.

“Do nekih novih pregovora sa američkim fondom, po mom mišljenju, neće doći zato što ta sredstva nisu toliko povoljna. Taj fond je vrlo upitne reputacije. Javnost nije znala detalje. Postavlja se pitanje da li Vlada RS može bez Narodne skupštine RS donijeti jednu tako važnu odluku”, ukazuje Vukelić.

Važne odluke o dugoročnom i kratkoročnom zaduživanju za ovu godinu usvojene su u Narodnoj skupštini. Obje odluke predviđaju više zaduživanja nego prošle godine. Opozicija je podsjetila da je Vlada već jednom mijenjala zakone kako bi pomjerila granicu zaduživanja.

“Sva kreditna zaduženja, koja se budu pravila u budućem periodu očigledno je da će preći granicu od 60 odsto BDP-a, a to znači da će Vlada morati opet da mijenja Zakon o zaduživanju, dugu i garancijama”, upozorio je Vukota Govedarica iz Srpske demokratske stranke (SDS).

Osim odluka o zaduživanju, Vlada ima definisane i prioritete za isplatu, ukoliko neki od kredita izostanu.

“Tokom ove godine iz budžeta Republike Srpske biće isplaćeno preko 300 miliona evra za otplatu dugova, odnosno kredita. Vlada RS je isplatu kredita odredila kao prioritet. Nakon toga je prioritet isplata penzija, a nakon penzija sve ostalo”, javila je Al Jazeerina reporterka Ljiljana Smiljanić.

Izvor: Al Jazeera