RS se ponovo zadužuje za 300 miliona dolara

RS će se u SAD-u zadužiti za 300 miliona dolara (Arhiva)

Vlada bh. entiteta Republika Srpska nastavila je procedure za potpisivanje novog ugovora sa američkim investicijskim fondom Global Bancorp Commodities and Investments za kredit u iznosu 300 miliona dolara, potvrđeno je iz entitetskog Ministarstva finansija.

Nije rečeno kada će novi ugovor biti potpisan, ali iz tog ministarstva pojašnjavaju da je nakon prvog ugovora potpisanog u oktobru prošle godine bilo predviđeno da Vlada prvu tranšu novca dobije do kraja 2015. godine.

To se nije dogodilo zbog, kako se navodi, administrativnih poteškoća. Zato je, kako je navedeno, Vlada tog bh. entiteta raskinula taj ugovor, uz napomenu da se planira novo zaduženje kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke, te emisije vrijednosnih papira.

Dugoročni izvori finansiranja

Predstavnici američkog fonda obavijestili su Vladu Republike Srpske krajem 2015. godine da i dalje žele osigurati finansijsku podršku tom bh. entitetu, zbog čega će Vlada nastaviti sa procedurom za zaključivanje novog ugovora.

Sredstva koja su planirana iz aranžmana sa američkim fondom predviđena su kao jedan od dugoročnih izvora zaduženja RS-a. 

Vlada Republike Srpske će u ovoj godini planirati dugoročne izvore finansiranja kombinovanjem tih izvora u skladu sa odlukom o dugoročnom zaduženju za 2016. godinu, saopćeno je iz entitetskog Ministarstva finansija.

Ugovor sa američkim fondom potpisan je 15. oktobra prošle godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije