Vladi Srbije predstavljeni projekti za Srebrenicu

Načelnik bosanskohercegovačke Opštine Srebrenica Ćamil Duraković u četvrtak je Vladi Srbije predstavio projekte koje će finansirati ta država.

Nakon sastanka s ministricom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zoranom Mihajlović rekao je da će s tri miliona eura biti izgrađeni vrtići i glavna saobraćajnica u Srebrenici, ali i most na jezeru Perućac, koji povezuje dva kraja te opštine.

Duraković kaže da će tim Vlade Srbije iduće sedmice doći u Srebrenicu kako bi se dogovori konkretizirali, a radovi bi trebali početi na proljeće.

Vlada Srbije je opštini Srebrenica na račun uplatila dva miliona eura, dok će s dodatnih tri miliona eura finansirati izgradnju infrastrukturnih objekata.

‘Sudbinske zajedničke stvari’

Ovo je bio prvi radni sastanak organiziran nakon održavanja Investicijsko-razvojne konferencije u Srebrenici 11. novembra prošle godine, na kojoj je premijer Srbije Aleksandar Vučić saopštio da će Vlada Srbije donirati pet miliona eura pomoći opštini Srebrenica.

Duraković nije želio potvrditi, ali ni demantirati da se tokom dvosatnog sastanka u Vladi Srbije susreo s premijerom Vučićem.

“Mi dijelimo sudbinski zajedničke stvari. Susjedi smo, trebamo imati dobre odnose. Mi smo teritorijalno vezani, samo nas dijeli granica, i mislim da i od prije rata ljudi su se oslanjali jedni na druge na tim prostorima i mi želimo zadržati takav odnos, bez obzira da se to sruši. Mislim da smo krenuli dobrim putem, da je ovo put i način, i mi ćemo se držati toga bez obzira koliko god otpora imali”, rekao je Duraković.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada