Ford napušta Japan i Indoneziju

Iz Forda, međutim, nisu saopćili koliko će radnih mjesta biti ukinuto zbog ovakve odluke kompanije (Arhiva)

Američka automobilska kompanija Ford najavila je kako će se povući sa tržišta Japana i Indonezije zbog slabih perspektiva profita na ova dva azijska tržišta, javljaju agencije.

Ford, drugi najveći američki proizvođač automobila poslije General Motorsa (GM), planira da u drugoj polovini tekuće godine obustavi poslovanje u Japanu i Indoneziji, da zatvori svoje dilerske salone i da prekine sa uvozom Fordovih vozila u te dvije zemlje, prenosi agencija AFP.

U 2015. godini, udio Forda u prodaji automobila na japanskom tržištu je iznosio tek 0,1 posto, a na tržištu Indonezije samo 0,6 procenata.

Koracima GM-a

Iz Forda, međutim, nisu saopćili koliko će radnih mjesta biti ukinuto zbog ovakve odluke kompanije, navodi AFP.

„Nažalost, ovo također znači da članovi naših timova u Japanu i Indoneziji neće više raditi za Ford Japan i Ford Indonesia“, navodi se u mailu koji je poslao predsjednik azijsko-pacifičke regije Dave Schoch svim uposlenicima u ovoj regiji, a koji je dobila i agencija Reuters.

Također će iz Japana biti izmješten i odjel za razvoj proizvoda.

Ford, jedan od članova „velike trojke“ proizvođača automobila iz Detroita, prati korake General Motorsa koji je posljednje godine odlučio prestati proizvoditi vozila sa oznakom GM-a zbog velike japanske konkurencije.

Izvor: Agencije