Različiti pogledi na pad cijena nafte

Godišnje zasjedanje Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu je završilo. Svjetski moćnici dotakli su se mnogih tema, od globalne sigurnosti, finansija, zdravstva do klimatskih promjena. Međutim, jedna tema je dominirala. Globalna ekonomija rijetko je crno-bijela. U Davosu je bjelina sama po sebi jasna, a ove godine crno je pad cijena nafte i kako to ublažiti. Cijene su i prije padale, ali ovaj put brzina je ta koja pojačava negativne učinke.

“Investicije u naftu i plin su zaustavljene, a to se onda odražava šire na finansijski sektor. Mislim da će ova nova ekonomika cijena nafte, koja neće dugo trajati, u konačnici potaknuti, kroz benefit potrošača, globalnu ekonomiju. Međutim, trenutno je izvor nestabilnosti”, kaže urednica The Economista Zanny Minton Beddoes.

Države poput Norveške novac od nafte koriste na drukčiji način. Tako da je taj prihod dio njihovog budžeta, a ne cijeli budžet.

“Naš ekonomski model razumniji je od drugih naftnih država. Prihode od nafte ne unosimo direktno u državni budžet. Imamo poseban fond koji se finansira od naftnih prihoda, a onda zaradu iz tog fonda prebacujemo u budžet”, rekla je premijerka Norveške Erna Solberg. 

Niska cijena nafte nije za sve loša vijest. 

Ima i dobrih vijesti

“Za zemlje poput Indije, Kine, Japana i Evrope to je zasigurno dobra vijest, jer se njihovi računi za uvoz nafte smanjuju”, rekao je Fatih Birol iz Međunarodne agencije za energiju.

“Niske cijene nafte koriste ekonomijama poput britanske. Smanjuju se troškovi poslovanja. Potrošači svaki put kad toče gorivo, zapravo dobiju poticaj”, ocijenio je britanski premijer David Cameron.

Dugoročno, međutim, investicije u energetski sektor su neophodne. Elektrokompanije, naprimjer, pokušavaju gledati dalje od trenutno nepredvidivih promjena cijena.

“Od sada pa do 2040. godine potrebno je investirati otprilike 13.000 milijardi dolara kako bi se osigurala struja za ljude koji je danas uopće nemaju ili je nemaju dovoljno”, kazao je predsjednik GE Powera Steve Bolze.

“Koju pouku možemo iz svega izvući? Jer, čini se da, bez obzira na visoke ili niske cijene, za svakoga postoji neki benefit. Možda je najvažnija riječ koja se čuje već godinama – diverzifikacija. Odnosno, pobrinuti se da ekonomija nije toliko ovisna o nafti, kako bi mogla izdržati ovakve šokove”, javlja Kamahl Santamaria, novinar Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera