Sumorni dani za ekonomiju Latinske Amerike

Globalna previranja na tržištima zadaju teške udarce zemljama Latinske Amerike.

Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond predviđaju da ova regija u 2016. godini neće ostvariti ekonomski rast te da će biti na nuli.

Tri najveće nacije u ovoj regiji već se nalaze u dubokoj recesiji, a reporterka Al Jazeere Lucia Newman donosi priču iz Čilea.

Ignacio Morales 28-godišnji je radnik u sigurnosnoj kompaniji. Gradi karijeru u sektoru daleko od onog o kojem je sanjao, onom rudarskom.

Svaki dan nakon posla provjerava oglase pogodne za njega.

“Investirao sam u svoje obrazovanje, studirajući ono što sam mislio da će biti unosna profesija. Ali, s obzirom na to kakva je sad situacija, mislim da ovdje nema budućnosti”, kaže Ignacio Morales, geolog rudarstva.

Pad cijena nafte

Morales je žrtva strmoglavog pada cijene bakra, koja se spustila ispod dva dolara.

Za Čile to je katastrofa, jer o izvozu bakra ovisi cijela ekonomija. 

No Čile nije usamljen, i ostale zemlje Latinske Amerike u velikim su problemima zbog pada cijena sirovina, što će itekako utjecati i na njihov ekonomski rast.

No, problem im stvara i Kina, koja je smanjila svoje narudžbe za minerale.

Najveći udarac zemljama južne Amerike zadaje konstantan pad cijena nafte. Kolumbija, Venecuela, Ekvador, Argentina, Bolivija i Brazil su izuzetno pogođeni, što tjera njihove Vlade da drastično smanje potrošnju.

Ekonomsko vijeće Ujedinjenih naroda za Latinsku Ameriku i Karibe upozorava na posljedice smanjenja socijalnih davanja, jer to je regija sa najvećom nejednakosti u svijetu, u kojoj bi povećana ekonomska nestabilnost mogla dovesti do ozbiljnih političkih previranja.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Kakav je značaj uspostavljanja diplomatskih odnosa Sjedinjenih Američkih Država i Kube?Šta će to značiti za buduće odnose SAD-a sa ostalim latinoameričkim državama?Mogu li ljevičarske vlade u Venecueli, Boliviji i na Kubi naći zajednički jezik sa State Departmentom?

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO