Kanada se bori sa slabljenjem valute

Kanada se bori sa slabljenjem valute. Niske cijene nafte i jačanje američkog dolara pogađaju i njenu ekonomiju. Međutim, to za ovu državu ne mora nužno biti tako loše.

Kanađani se uveliko pripremaju za ekonomske izazove koji ih očekuju ove godine. Slabiji rast bruto domaćeg proizvoda i osjetan rast cijena. A zašto? Zbog nacionalne valute. Jačanje američke ekonomije i  tvrdoglavo niske cijene nafte rezultirale su padom vrijednosti kanadskog dolara za više od 30 posto u odnosu na američki dolar. Veliki broj analitičara smatra da će se pad nastaviti i da to i nije tako loše.

“Kanađani se trebaju navići na život sa slabijom valutom, i to na duže staze. Mislim da se kurs treba zadržati na ovom nivou od 60 centi nekoliko godina kako bi se ekonomija mogla preorijentirati na izvoz i usluge”, navodi David Doyle (MacQuarie Capital Markets).

No, ovakva situacija počinje pogađati i potrošače. Cijene u supermarketima skaču. Zimi svježe namirnice većinom dolaze iz SAD-a. Uvezena roba se plaća u američkim dolarima, a to znači rast cijena.

Građani već navikli

“Ovo nije prvi put da se Kanađani nalaze u ovoj situaciji. Barem jednom u deset godina kurs podivlja u odnosu na američki dolar. Prije nekoliko godina su se izjednačili. Građani ovo ne vole, ali već su se na to navikli”, iz Toronta javlja novinar Al Jazeere Daniel Lak.

No, postoje i prednosti. Slabiji kanadski dolar pomaže izvozu. Više holivudskih ekipa dolazi u Toronto snimati filmove. Tu je i turizam. Amerikanci ovdje godišnje potroše blizu pet milijardi dolara. Ove bi godine slabiji kurs trebao povećati te prihode.

“Amerikanci već gledaju kako mogu profitirati zbog ove razlike. A ostali turisti uviđaju da je Amerika vrlo skupa, tako da očekujemo više turista iz Velike Britanije, Evrope i Japana”, ističe Ronald Holgerson iz Turističke zajednice Ontarija.

Jedno je sigurno – da bi ojačala kurs, Kanadi su potrebne veće cijene nafte i sirovina. No, to je van njene kontrole, jer cijene diktiraju svjetska tržišta. Zato će na rast vrijednosti kanadskog dolara i stabilnu ekonomiju Kanađani morati još pričekati.

Izvor: Al Jazeera