VW ukinuo smjenu u njemačkoj tvornici

VW priznao lažiranje rezultata na testovima emisije gasova pomoću softvera ugrađenog u približno 11 miliona dizel automobila (AP)

Njemački proizvođač automobila Volkswagen (VW) danas je privremeno zamrznuo zapošljavanje u svom sektoru za finansije i ukinuo jednu smjenu sedmično u fabrici u Njemačkoj, pošto procjenjuje štete nastale zbog skandala sa varanjem na testovima emisije štetnih gasova.

Obustavljanje zapošljavanja u sektoru finansijskih usluga VW-a, koji se bavi kreditima za kupce automobila i leasingom vozila operaterima, bit će na snazi do kraja ove godine, izjavio je glasnogovornik kompanije, prenosi agencija Reuters.

„Samo reagiramo na trenutnu situaciju. Ovo je čisto jedna mjera predostrožnosti“, naveo je on.

Iz VW-a je saopćeno da će njemački koncern popraviti sporni softver koji je manipulirao rezultatima izduvnih gasova iz vozila na testovima, a neki analitičari postavljaju pitanje da li će finansijski sektor Volkswagena, koji je kreditima podržao kupce kod nabavljanja vozila, možda umanjiti iznos duga budući da su automobili sa greškom.

Glasnogovornik je to odbio komentirati, prenosi britanska agencija.

Velike strukturne promjene

Volkswagen je također u svojoj fabrici motora u Salzgitteru ukinuo jednu smjenu sedmično, koja je ranije bila uvedena kako bi se zadovoljila tadašnja povećana tražnja.

Viši menadžment Volkswagena će danas razmotriti rezultate interne istrage u vezi sa namještanjem vrijednosti zagađenja zraka kod eko-testova, i pripremiti za eksternu istragu, rekao je Reutersu izvor upoznat sa situacijom.

Najveći europski proizvođač automobila je priznao lažiranje rezultata na testovima emisije gasova pomoću softvera ugrađenog u približno 11 miliona dizel automobila nekoliko brandova iz koncerna na tržištima širom svijeta.

Njemački ministar finansija Wolfgang Scheuble rekao je kako očekuje da će ova afera dovesti do velikih strukturnih promjena u Volkswagenu, ali da neće biti narušena atraktivnost Njemačke za investitore.

Izvor: Agencije